Бюджет Києва буде важко виконати, - начальник фінуправління



Фото sudnaroda.org.ua
Начальник головного фінансового управління Віктор Падалка прогнозує невиконання бюджету Києва-2010.

Про це він заявив під час колегії у п'ятницю.

За словами Падалки, ситуація з бюджетом ускладнилася тим, що затверджені Верховною Радою прогнозні показники доходів, що враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, збільшено у порівнянні з фактично отриманими у 2009 році на 21,2% та тим, що при затвердженні бюджету депутати Київради і райрад збільшили обсяги власних доходів на 988 мільйонів.

"За таких умов звичайно виконати його (бюджет) буде досить проблематично", - сказав начальник фінуправління.

За його словами, що станом на 29 червня виконання доходів загального фонду бюджету складає 87,2% від планових надходжень на перше півріччя - без урахування субвенцій та дотацій надійшло 5 мільярдів 758 мільйонів 443,9 тисячі гривень.

Водночас Падалка додав, що "прогнозується недовиконання доходів в обсязі 905,7 мільйона гривень до показників Міністерства фінансів на перше півріччя".

Так, з податку з доходів фізичних осіб надійшло до бюджету 4 мільярди 531, 9 мільйона гривень при плані на перше півріччя у сумі 5 мільярдів 270 мільйонів.

Недовиконання планових обсягу надходжень, за словами Падалки, обумовлено значним (майже на 1 мільярд гривень) зменшенням задекларованих доходів громадян у 2010 році, фінансовою кризою у банківській сфері, страховому бізнесі, будівництві, що зменшило бажання інвесторів вкладати кошти в ризиковані об'єкти, купувати частки у проблемних підприємствах.

Станом на 29 червня від плати за землю до бюджету надійшло 885 мільйонів (98% до планового показника).

"Разом з тим резерви щодо збільшення цих надходжень є. Ми вважаємо, що Головному управлінню земельних ресурсів потрібно активізувати роботу щодо перегляду договорів оренди земельних ділянок з метою встановлення ставок орендної плати відповідно до чинного законодавства", - сказав Падалка.

Інші доходи до бюджету становлять 142 мільйони гривень.

Доходи спеціального фонду становлять 712 мільйонів гривень (84% до плану першого півріччя).

Станом на 29 червня здійснено видатків з бюджету в обсязі 6 мільярдів 585 мільйонів гривень.  

З них - на виконання делегованих і власних повноважень 3 мільярди 907 мільйонів гривень, вилучення до держбюджету - 2 мільярди 641,8 мільйона гривень, на утримання установ соціально-культурної сфери -  3 мільярди, на зарплату бюджетних установ - 1 мільярд 589,7 мільйона гривень, на енергоносії, компослуги - 284 мільйони, медикаменти, харчування - 195 мільйонів, допомога та інші видатки 50 - мільйонів.

Водночас, за словами Падалки, влада не мала можливості розрахуватися за енергоносії, тому виникла заборгованість на кінець року більше 180 мільйонів гривень "через не підвищення тарифів на компослуги".

Крім того, була залучена термінова позичка казначейського рахунку у сумі 276 мільйонів гривень.


Станом на 1 червня борг за податковими зобов'язаннями по платежах, що контролюються  в органах податкової служби становить 301 мільйон гривень.

Крім того міська влада має великий борг по зовнішніх запозиченнях.

"Це є великим тягарем для бюджету, оскільки ці кошти сплачуються незалежно від того, передбачені вони у бюджеті чи ні. Зовнішні запозичення ми здійснили, коли були значні надходження спеціального фонду і їх погашення не викликало сумніву. Сьогодні зовсім інша ситуація", - сказав Падалка.

Крім того, за його словами, у 2009 році за дорученням уряду влада взяла кредит у розмірі 1,2 мільярда гривень для обслуговування цих боргів.

"Ми витрачаємо більше 156 мільйонів гривень. Зараз теж за дорученням уряду ми опрацьовуємо питання про залучення кредиту в розмірі 2 мільярди гривень для погашення заборгованості з різниці в тарифах; та залучення коштів для оновлення рухомого складу на умовах фінлізингу чи випуску облігацій на суму 1,7 мільярда гривень", - сказав Падалка.

Він додав, що це призведе до збільшення коштів на обслуговування боргу в розмірі іще на понад 550 мільйонів гривень і загальний обсяг коштів (які треба сплачувати) буде становити 810 мільйонів гривень. Крім того, обслуговування зовнішнього боргу коштує ще 480 мільйонів гривень .

"Ми вже подали на розгляд сесії рішення щодо реструктуризації зовнішніх запозичень, а по внутрішньому кредиту вирішення питання буде залежати від Кабінету міністрів - це чи передбачення коштів у бюджеті 2011 року чи пролонгація кредитів ще на 1 рік", - сказав Падалка.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ