БЮТ: Київ отримав бюджет для влади, а не для людей


Бюджетом Києва на 2010 рік міська влада забезпечила собі гроші на збільшення видатків  Держуправлінню та створення нових комунальних підприємств, але не подбала про доступність цін для киян.

Про це заявила депутат від БЮТ, заступник голови комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Інна Новак.

"Влада закладає в бюджет видатки для внесення до статутних фондів з метою створення чергових комунальних підприємств, які нібито будуть наповнювати скарбницю Києва. Проте за підсумками минулого року, навіть не зважаючи на наявність у комунальних підприємств монополії на певні види діяльності, вони перерахували місту "аж нічого". Може, варто звернути окрему увагу на їх рентабельність?" - зазначила Новак.

Вона додала, що у 2010 році місто планує отримати від діяльності комунальних підприємств 51,7 мільйона гривень, у той час як видатки на їхнє утримання сягають 178,2 мільйона гривень.

"Кому потрібна така економіка?" - сказала Новак, нагадавши, що у 2008 році комунальні підприємства сплатили до бюджету Києва 64,4 мільйона гривень, у той час, як до їхніх статутних фондів було зроблено внесків на 144 мільйони гривень, а в 2009 році місто отримало від КП 23 мільйони гривень із запланованих 186.

"Є ще декілька досить показових цифр: зокрема, збільшення видатків на Держуправління до 289 мільйонів 610,5 тисячі гривень. Якщо порівнювати з минулим роком, то ця сума зросла на 12,5 мільйона гривень, якщо з 2008-м - то на 21,1 мільйона гривень. Суми збільшуються всупереч гучним заявам влади про необхідність економії. Схоже, економити мають лише звичайні кияни. Столичних можновладців це не стосується", - зазначила Новак.

Вона нагадала, що під час останніх громадських слухань влада озвучила тезу про те, що "у Києві збільшилась тенденція створення робочих місць та дохідність ринків". За приклад було наведено два "популярні" ринки столиці: Володимирський та Житній. Так, на Володимирському ринку - дохідність виросла до 2,6 мільйона гривень, створено близько 850 робочих місць.

"Це означає, що одне робоче місце за місяць дає ринку прибуток у 28 доларів. Хіба це можливо? Це при тому, що для отримання дозволу продавати на ринку м'ясо коштує до 3 тисячі доларів, одяг - до 5 тисяч доларів. І все це кияни оплачують зі своїх гаманців, купуючи товари по завищеним цінам", - сказала депутат БЮТ.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ