Київрада дозволила "швидкій" не виїжджати на половину викликів



Фото "Української правди. Київ"
Київрада скоротила перелік захворювань, у зв'язку з якими можна викликати невідкладну швидку допомогу.

Це передбачено новими Правилами виклику для населення бригад швидкої медичної допомоги, спеціалізованої допомоги, дільничних лікарів терапевтів, педіатрів і лікарів-фахівців амбулаторно-поліклінічних установ столиці, що були затверджені на засіданні Київрада 17 червня.

У Правилах чітко зазначені випадки захворювань, за яких диспетчер буде направляти бригади швидкої допомоги або лікарів відповідних лікувально-профілактичних установ, повідомляє "Інтерфакс".

Так, "швидка" поїде на виклик щодо втрати свідомості, судорог, раптових болів в області серця або живота, утруднення дихання, блювоти кров'ю, сильної кровотечі, усіх видів травм, ураження електричним струмом, блискавкою, теплового удару, переохолодження й задушення усіх видів - при утопленні або потраплянні в дихальні шляхи сторонніх предметів.

Також "швидка допомога" прибуде при ушкодженнях у випадку надзвичайних ситуацій, ДТП, усіх видах отруєнь, укусах змій або тварин, порушенні нормального плину вагітності та в разі потреби госпіталізації пацієнтів по виклику лікарів лікувально-профілактичних установ.

В інших випадках диспетчер реєструватиме звертання і направлятиме його у відповідну лікувально-профілактичну установу.

Таким чином у випадку підвищення артеріального тиску, температури, кашлю, головного болю, болю в попереку і суглобах, болючого синдрому в онкологічних хворих, зняття алкогольного, наркотичного, токсичного абстинентного синдрому, гострих психічних розладів, видаленні кліщів та транспортуванні трупів чекати "швидку" не варто.

У випадку виклику бригади швидкої допомоги при агресивному поводженні пацієнтів або їхніх оточуючих медики мають право не надавати медичну допомогу до прибуття міліції.

Однак, згідно з правилами, викликати медичну допомогу можна буде за допомогою SMS-повідомлень на номер 10-003 для абонентів оператора мобільного зв'язку "Київстар" або 096-561-39-77 - для інших операторів, електронної пошти на адресу 103@health.riev.ua та факсимільних повідомлень за телефоном 234-53-56.

За словами в. о. Заступника голови КМДА Алли Шлапак, нові правила покликані врегулювати питання відповідальності перед громадянами у випадку неотримання допомоги, а також захистити права медиків.

Однак, за інформацією "Сегодня", самі лікарі оцінюють нововведення по-різному.

За словами дільничного лікаря Зінаїди Грушко, буває, що симптомом апендициту служить висока температура, тоді важлива кожна година, інакша все може закінчитися перитонітом.

"А високий тиск може бути сигналом інсульту. Якщо до хворого лікар приїде через три години, його можуть уже не врятувати", - сказала Грушко.

Водночас лікар бригади швидкої допомоги Віталій Федас вважає якщо симптоми свідчать про серйозні захворювання (інфаркті, запаленні легень), то в лікарів є до 6 годин, щоб врятувати людину, поки не наступлять незворотні наслідки, а тому "невідложка" цілком справиться.

Однак, член бригади невідкладної допомоги Святошинського району Сергій Давидін вважає, що "невідложка" не зможе справитися з великим навантаженням.

"У нас далеко не таке забезпечення медикаментами, як у "швидкої". А людей і машини де взяти? У нас зараз у середньому на одну бригаду по 25 викликів у день, а стане близько 50, і це по наших заторах! До когось можемо і не доїхати", - сказав Давидін.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ