Прокуратура Києва відшкодувала 70 мільйонів гривень зарплати


Органи прокуратури Києва за 5 місяців 2010 року з питань оплати праці порушили 43 кримінальні справи, з яких 30 надіслали до суду, внесли 191 приписів та подань, 19 протестів, які розглянуті та задоволені.

За актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 95 посадових осіб, відшкодовано майже 70 мільйонів гривень.

Так, у квітні прокуратура Шевченківського району скерувала до суду кримінальну справу стосовно директора одного з підприємств Києва, який будучи відповідальною особою за виплату зарплати працівникам підприємства, умисно та безпідставно не виплатив заробітну плату працівникам на загальну суму 2 мільйони 492 тисячі гривень.

Відповідно до закону органом державного контролю у сфері додержання законодавства про працю є Територіальна державна інспекція праці.

Прокурорська перевірка виявила, що вимоги чинного законодавства інспекцією не дотримуються, планові перевірки проводяться неякісно та неповно, не дотримується строки притягнення до адміністративної відповідальності керівників підприємств, які порушують трудове законодавство тощо.

Інспекторами проконтрольовано виконання приписів на підприємствах лише на третину, в інших випадках повторні перевірки не проведено.

У результаті такої діяльності інспекції виявлені порушення на підприємствах фактично не усуваються. При проведенні перевірок інспекцією не зосереджується увага на

підприємствах, де існує заборгованість із виплати заробітної плати.

За підсумками перевірки прокуратурою столиці внесено подання до Територіальної державної інспекції праці у Києві, з вимогою усунути виявлені порушення вимог законодавства про працю.

За результатами розгляду подання до відповідальності притягнуто 4 державних інспекторів праці.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ