Керівництво області наслало перевірку на комунальників



Фото www.alexkotlov.ru
Керівництво Київської обласної адміністрації ініціювало перевірку господарської діяльності більше 40 комунальних підприємств, які обслуговують населені пункти Київщини і які недавно були передані обласною радою на баланс ОДА.

Про це заявив перший заступник голови Київської облдержадміністрації Володимир Полочанинов, пише "Деловая столица".

За його словами, для цього створять тимчасову комісію, яка вивчить господарську діяльність підприємств за останні два роки. Зокрема, комісія зверне увагу на те, які послуги надавалися неналежним чином і звідки взялася багатомільйонна заборгованість підприємств.

Полочанинов наголосив, що перед виборами чиновники, намагаючись, піддобрити виборців, затверджують свідомо низькі тарифи на компослуги, а потім звертаються в облраду з проханням виділити кошти на погашення боргів.

"Але в обласному бюджеті не вистачить коштів, щоб задовольнити запити всіх бажаючих. Ми хочемо мотивувати керівників на місцях шукати підтримку населення за рахунок зменшення собівартості надання послуг", - сказав Полочанинов, додавши, що заборгованість Білоцерківського водоканалу нині складає 25 мільйонів гривень, а Броварського - 10 мільйонів гривен.

За словами директора фастівського водоканалу Івана Соломахи, у них заборгованість виникла через невідповідність реального і встановленого тарифів на водопостачання і каналізацію, "різницю в які ніхто не компенсував".

За інформацією видання, розробка й узгодження нових розцінок займає близько шести місяців. За цей час собівартість послуг зростає, і компанії продовжують накопичувати збитки.

Наприклад, фастівський водоканал ще на початку поточного року запропонував підвищити тариф на 33% - з 8,94 до 11,94 гривні за куб. м води і стоків. Але виконавчий комітет Фастівської міськради прийняв відповідне рішення тільки в середині травня, а введуть у дію нові тарифи з 1 липня.

За цей час, за інформацією водоканалу, подорожчали електроенергія для комерційних споживачів, пально-мастильні і видаткові матеріали, підвищилася мінімальна заробітна плата.

"У зв'язку з цим нові розцінки вже на 15% нижчі собівартості послуги. А затвердити тарифи для населення вище рівня їхньої собівартості не дозволяє обласна інспекція за цінами", - сказав Соломаха.

Однак, видання наголошує, що не виключено, що одним з головних результатів нинішньої перевірки стане передача комунальних підприємств у власність міських рад.

Чиновники на місцях не проти прийняття такого рішення, адже це дозволить керівникам комунальних підприємств брати кредити для погашення заборгованості і модернізації виробництва без узгодження з облрадою.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ