Мінрегіонбуд проти архітектурної служби у Києві


Міністерство регіонального розвитку та будівництва і Національна спілка архітекторів закликають депутатів Київради переглянути прийняте ними рішення про створення служби головного архітектора столиці.

Про це йшла мова на брифінгу у Мінрегіонбуді у понеділок.

Зокрема, заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Ігор Соколов зауважив, що "життя в країні регулюється діючим законодавством. У зв'язку з цим вкрай дивовижним виглядає прагнення місцевої влади самовільно його редагувати".

Він зазначив, що головний архітектор Київ повинен мати повний обсяг передбачених виключно законом повноважень для ефективного управління розвитком.

Президент київської організації Національної спілки архітекторів Вадим Жежерін звернув увагу на те, що київська влада "цілеспрямовано ігнорує" низку норм законів та важливих документів в архітектурно-будівельній сфері, а зокрема - генеральний план розвитку міста.

За його словами, кардинально ускладнює ситуацію розподіл повноважень між Управлінням земельних ресурсів та Управлінням містобудування та архітектури, що спровокувало неузгодженість низки рішень та непрозоре управління земельним фондом.

"Коли не діє генеральний план - місто не може нормально розвиватись. Сьогодні готова концепція нового генплану, але перспективи його виконання сумнівні, оскільки за старим документом майже нічого не зроблено", - підкреслив Жежерін.

Він наголосив, що рішення Київради покликане "посилити систему ручного управління ресурсами і буде стимулювати впровадження нових корупційних схем".

Віце-президент Нацспілки архітекторів Сергій Целовальник повідомив, що розцінює рішення про створення служби головного архітектора "як ляпас, як насмішку над професією архітектора".

"Майбутньому головному архітектору запропоновано стати безправним весільним генералом, що відповідатиме за сумнівні рішення, прийняті з порушенням чинних норм", - заявив Целовальник.

Він також додав, що за таких обставин знімає свою кандидатуру на участь у конкурсі на заміщення вакантної посади головного архітектора Києва.

Як відомо, на своєму засіданні 27 травня Київрада прийняла рішення про створення служби головного архітектора Києва.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ