"Поштовий будинок" запрошує на виставку, присвячену самоврядуванню


У столичному "Поштовому будинку" відкрилася оновлена постійно діюча виставка, присвячена історії самоврядування у Києві.

В експозиції представлено більше 1000 одиниць музейного зібрання з фондів Державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", повідомляє прес-служба КМДА.

"Вперше ця виставка, була створена у 1999 році з нагоди 500-річчя надання Києву Магдебурзького права. Сьогодні увазі киян пропонується значною мірою оновлена експозиція з залученням цінних нових музейних надходжень", - розповів заступник голови КМДА Віталій Журавський.

Він додав, що експонати виставки розповідають про автономію Києва на Магдебурзькому праві, про реформування принципів муніципального управління впродовж ХІХ-ХХ століття  та про особливості сучасного місцевого самоуправління як форми громадянського суспільства.

Як відомо, Магдебурзьке право являло собою скодифіковані у ХІІІ ст. норми звичаєвого права і судові ухвали німецького міста Магдебурга, перейняті згодом багатьма містами Німеччини, Чехії, Польщі, Литви, України та Білорусії.

Київ отримав Магдебурзьке право у 1494-1497 роках. Магдебурзькі привілеї гарантували київським міщанам, ремісникам та купцям виборне самоврядування, незалежність від суду та влади феодалів, автономне судочинство, пільгову стратегію оподаткування.

У великих містах був магістрат, якій керував справами міської адміністрації.

Виставка працює за адресою Поштова площа, 2.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ