Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4bfe555c708e6/
Українська правда
Київ

У Києві будуть нові правила виклику "швидкої"

27.05.2010  14:19

Київрада прийняла за основу нові правила виклику для населення бригад швидкої та невідкладної медичної допомоги, спеціалізованої психіатричної допомоги, дільничних лікаря-терапевта, педіатра та спеціаліста амбулаторно-поліклінічних закладів.

За відповідне рішення проголосували 105 депутатів.

За словами керівника постійної комісії Київради з питань медицини, заступник голови КМДА Алли Шлапак, яка представляла проект рішення, цей документ має на меті "покращити роботу служб швидкої, спеціалізованої психіатричної, невідкладної медичної допомоги амбулаторно-полікнічних закладів Києва і забезпечення населення Києва своєчасною кваліфікованою медичною допомогою".

Вона наголосила, що сьогодні місто користується порядком виклику швидкої, невідкладної та амбулаторно-поліклінічної меддопоми, який затверджувався ще 1913,1947 роках.

"На підставі цих правил, цього порядку сьогодні і діють види швидкої допомоги. В чому актуальність питання? По-перше, новими правилами чітко врегульовані права громадян, які звертаються -  щоб була відповідальність в разі неотримання допомоги або відмову в допомозі. Крім цього, захищаються права медичних працівників, бо ми неодноразово  спостерігаємо, як з лікарями швидкої або дільничними терапевтами відбуваються якісь події, які несуть загрозу їх життю. Ці правила покликані врегулювати і впорядкувати ці питання", - сказала Шлапак.

Вона пояснила, що в рамках надання усіх восьми видів швидкої допомоги діє наказ Мінздоров'я, накази ГУ охорони здоров'я Києва, цими правилами враховані стандарти Російської федерації, Білорусі та Євросоюзу.

"Ми врахували пропозиції міністерства охорони здоров'я. Сьогодні виклик усіх цих видів допомоги здійснюється через єдиного оператора 103. Цими правилами ми встановлюємо можливість СМС-повідомлення, факсимільного виклику швидкої допомоги для людей з вадами слуху і зору, крім цього для іноземців ми цими правилами створюємо можливість отримувати виклик про швидку допомогу англійською мовою. Ці правила дають службі 103 чітко знати на цю травму виїжджає швидка меддопомога, на цю - невідкладна медична  допомога, на цю травму чи порушення здоров'я викликається дільничний лікар", - сказала Шлапак.

"І єдиний цей оператор 103 він не відмовляє, а впорядковано перенаправляє відповідні звернення", - сказала Шлапак.

Відповідаючи на запитання і зауваження депутатів щодо можливого стягування плати за послуги, заступник голови КМДА заявила: "Відповідно до законодавства України, швидка медична допомога надається виключно на безоплатній основі. Ніяких платних послуг будь-який вид швидкої мед допомоги не має права надавати і жодної палатної послуги не передбачено і не може бути передбачено".

Рішення прийняли за основу у зв'язку з зауваженням Блоку Кличка, який повідомив, що депутати отримали цей проект рішення лише на засіданні Київради і ще не встигли його вивчити.

Водночас депутати погодилися, що протягом найближчих тижнів проект рішення опрацюють в комісіях, внесуть свої зауваження та пропозиції і приймуть на засіданні Київради 3 червня.

"Українська правда. Київ"

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.