"Добровільні внески" в лікарнях зростають



Фото www.popinfo.ru
Незважаючи на те, що Антимонопольний комітет три тижні тому почав боротьбу з так званими благодійними внесками в лікарнях і поліклініках, побори у медзакладах тривають.

А в окремих лікарнях їх розмір навіть збільшується, мовляв, з бюджету виділяють все менше.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на мешканців столиці, яким довелося нещодавно побувати у лікарні.

Так, за словами Михайла, який чекає виписки дружини з пологового будинку №7, медики його відразу попередили,  що треба внести благодійний внесок у розмірі 700 грн.

"В іншому разі дружина потрапить у совдепівську палату з відповідним усталенням. Але квитанцій нам ніяких не давали", - сказав Михайло.

Олена, яка народжувала в цьому ж пологовому будинку два місяці тому, розповіла, що витратила тоді 500 гривень.

У лікарні на Коцюбинського, 9 - свої розцінки: при надходженні в лікарню з дитини беруть 250 гривень, з дорослого -  500.

"Але ми ще і крім усієї цієї добродійності заплатили лікарю 600 гривень, хірургові -  600 і анестезіологові - 300", - сказала Марія Олександрівна, чию дитину нещодавно прооперували.

Однак, за інформацією видання, у Головному управлінні охорони здоров'я КМДА, радше готові закрити очі на добровільно-примусові внески, ніж боротися з ними.

За словами заступника начальника управління Володимира Загороднього, торік від внесків надійшло 40 мільйонів гривень, мовляв, без цих внесків медицина ніяк не обійдеться.

Але за його словами, пацієнти повинні вимагати квитанції про оплату, що гарантуватиме, що гроші підуть на благо лікарні, а не кому-небудь у кишеню.

"Що стосується хабарів конкретно лікарям, то ми намагаємося розбиратися і карати, якщо, звичайно, є скарги", - сказав чиновник.

Однак, кияни впевнені, що довести, що в них вимагали гроші не реально.

Як відомо, раніше АМКУ пояснював, що внески і їхній розмір визначає винятково пацієнт. А клініка у свою чергу зобов'язана видати квитанцію про сплату. Якщо лікарні наполягають на своїй сумі, пацієнт може залишити скарги на сайте АМКУ (amc.gov.ua).
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ