"Софію Київську" викреслять зі списку ЮНЕСКО?



Фото ukrfoto.net
ЮНЕСКО погрожує вивести національний заповідник "Софія Київська" зі списку світової спадщини через хаотичну забудову навколо пам'ятника.

Це може статися вже в серпні, коли відбудеться наступна сесія, пише "Сегодня" з посиланням на члена нацкомісії по справах ЮНЕСКО Ярослава Яцківа.

"До списку світової спадщини ввійти дуже складно, а от вийти - простіше простого. Зараз до цього все і йде", - сказав Яцків.

Крім того, нещодавно, за інформацією видання, членства в списку ЮНЕСКО позбавився заповідник Резерват аравійського орикса, що в Омані, через подібні порушення.

Як відомо, заступник міністра з питань регіонального будівництва й архітектури Ігор Соколов заявляв, що Мінрегіонбуд порахував, що столична влада віддала під забудову 30 ділянок землі навколо "Софії".

"Справа в тому, що в законі є багато дірок. Там написано, що в буферній зоні будувати вище 25 метрів (7 поверхів) не можна, і в той же час написано, що можна зробити виняток. Тобто спорудити висотку, попередньо погодивши це будівництво з тим же ЮНЕСКО", - сказав начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко.

Він також додав, що нині забрати виділені ділянки неможливо, можна лише підкоригувати  проекти.

Ще однією загрозою для Софії є підняття ґрунтових вод. За словами гендиректора заповідника Нелі Куковальскої, що рівень ґрунтових вод під заповідником піднявся аж на 7 метрів.

"Фундамент у Софійській церкві дуже маленький, тобто вода може його просто змити!"- сказала жінка.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ