Бориспільський район затопить фекаліями?



Фото Голосу України
Депутати Бориспільської райради просять призупинити фінансування проекту реконструкції Бортницької станції аерації.

Відповідні листи вони надіслали на адресу прем'єра Миколи Азарова і мера Києва Леоніда Чернівецького, пише "Деловая столица".

Ініціатором такого звертання виступив голова постійної комісії з питань екології і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи В'ячеслав Квят.

За його словами, розташовані на землях Бориспільського району мулові поля БСА, загальна площа яких складає 270 га, знаходяться в критичному стані, а подальше їх використання приведе до переповнення полів, прориву дамб, затоплення нечистотами сільгоспугідь і витоку у Дніпро.

Тому обласні чиновники просять Азарова і Черновецького провести екологічну, технічну і будівельну експертизу можливості використання мулових полів, а також погодити з ними концепцію реконструкції станції й інших об'єктів на її території.

За інформацією видання,  реалізація проекту реконструкції Бортницької станції розрахована на чотири роки і, згідно з техніко-економічним обґрунтуванням, коштуватиме столичній владі 420 мільйонів євро.

Зокрема, на першому етапі планується модернізувати другий і третій блоки очисних споруд, вивівши їхню роботу на повну потужність.

На другому етапі передбачається збудувати мулоспалювальний завод.

Однак, у столичній мерії не розділяють побоювання обласних колег.

За словами начальника управління капітального будівництва КМДА Віктора Чернія, щоб уникнути можливої катастрофи, розробку проекту замовили у німецької компанії Berlinwasserost. Вона повинна завершити цю роботу вартістю 31 мільйон гривень до кінця року.

На думку на Чернія, запит обласних депутатів не зможе призупинити розробку проектної документації.

Однак, за інформацією видання, обласна влада, з якою згодом усе рівно доведеться погоджувати проект, спробує його зарубати. А це призведе до відстрочки початку будівельних робіт і зайвих витрат на створення нового проекту.

Перший проект модернізації БСА розробив столичний інститут "Київінжиніринг", що запропонував реконструювати тільки перший, найстаріший блок очисних споруд (побудований більше 40 років тому).

Згодом чиновники змінили своє бачення проблеми і замовили розробку нового проекту німецької компанія Berlinwasser. Компанія запропонувала демонтувати все устаткування і замінити його новими очисними системами і насосними станціями і отримала за цю роботу близько 600 тисяч євро. Але після його обнародування чиновники знову вирішили переробити документацію, пояснивши це необхідністю будівництва мулоспалювального заводу.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ