ЖЕКи вимагають квартири за комунальні борги



Фото "Новой"
Ті, хто принципово не платить за комунальні послуги, можуть залишитися без квартири, оскільки ЖЕКи все частіше подають позовні заяви до судів. 

Так, житлово-будівельний кооператив "Вимпел" в Шевченківському районі нині судиться з мешканцями чотирьох квартир по вул. Шамрило, 21, пише "Газета по-київськи". 

Голова правління ЖБК Наталія Ворона підтверджує, що через великі борги мешканців будинку кооперетив подає заяви на віджуження майна.

"Так, подаємо на відчуження квартир. Для нас це болюче питання. Загальний борг будинку складає 50 тисяч гривень. У 108-й квартирі заборгували 17 тисяч гривень, ще в одній - 7,4 тисячі, у деяких більше 3 тисяч", - сказала начальник ЖБК. 

Вона наголосила, що це крайній захід, мовляв, кооператив уже й договори реструктуризації укладав, і лічильники на воду поставив за власний рахунок, щоб менше платити, але жодної надії, що люди погасять борг, немає.  

За інформацією видання, серед ЖЕКів різних районів позовні заяви до суду – практика поширена. Суми різні – від 3-4 тисяч гривень до 15-30 тисяч. 

Так, у ЖЕКу № 302 Деснянського району таких випадків близько 50 випадків, у ЖЕКу № 705 Подільського – 27. 

За словами керівництва ЖЕКів, спочатку мешканців попереджають письмово,я кщо це не діє, то готують претензію-розрахунок, позовну заяву, довідку про 
Нарахування. При цьому судові витрати оплачує ЖЕК. 

Далі справа розглядається в суді, на який боржники найчастіше не приходять. Але навіть коли є рішення суду, виконавча служба не поспішає його виконувати – вони в першу чергу займаються банками, кредитами, де мільйонні борги, а не квартирними неплатники з 3-5 тисячами гривень. 

Утім, за інформацією видання, і після відчуження квартири на вулицю нікого не виселять. ЖЕК зможе продати квартиру, запропонувавши житло нижчої якості, а за рахунок різниці погасити борг. 

Щоправда, в ЖЕКах не можуть пригадати жодного випадку, коли за рішенням суду хтось дійсно позбувся квартири або машини – найчастіше боржники йшли погашати борг. 


powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ