Бюджет Києва-2010: метро добудують, а лікарні залишать без грошей?


Через 10 днів у столиці презентують міський бюджет на 2010 рік. Депутати, що ознайомилися з профільними напрямками, прогнозують, що він буде більш реальним, ніж минулорічний, пише "Сегодня".

Так, за словами заступника голови бюджетної комісії Київради регіонала Сергія Баранова-Мохорта, доходи і витрати бюджету залишаться такими, як торік близько 18 мільярдів гривень.

Однак, при цьому вилучення до держбюджету будуть скорочені на 1 мільярд, а видатки з бюджету країни до столичної казни збільшаться до 4,5 мільярдів, тобто вдвічі більше, ніж у 2008-2009 роках.

Ці кошти будуть спрямовані на підготовку до Євро-2012, завершення будівництва трьох станцій метро на Теремки, автомобільної частини моста Кирпи, розв'язки на Московській площі.

"Ці об'єкти, швидше за все, будуть відкриті в наступному році, а добудовувати їх будуть у цьому. Але розподіл мільйонів гривень на будівництво пам'ятника Голодомору й іншим монументам, уже не буде", - наголосив Баранов-Мохорт.

Він також додав, тарифи на компослуги для столичних мешканців, ймовірно, не зростуть, оскільки бюджет складений таким чином, що дохідна частина не буде поповнюватися за рахунок тарифів на ЖКП.

Крім того, ймовірно, що у бюджет закладуть 2,5 мільярди гривень на компенсацію різниці між тарифами і собівартістю послуг.

Водночас, опозиція переконана, що згідно бюджетом-2010, без грошей залишаться столичні лікарні та навчальні заклади.  

За словами бютівця Олексія Давиденка, по медицині передбачені тільки гроші з держбюджету в рамках підготовки до Євро-2012.  

"А для муніципальних клінік гроші є лише на зарплату й енергоносії. На закупівлю устаткування і будівництво головлікарі повинні шукати кошти самі. Щоб вижити, головлікарі змушені продавати палати, операції, послуги нянечок і лікарів", - сказав Давиденко.

Однак, цього року обіцяють виплачувати надбавки вчителям і медикам.

Інший член бюджетної комісії Сергій Мельник переконаний, що виникнуть проблеми з ремонтом під'їздів та ліфтів, оскільки грошей на це "практично не закладено".

Однак перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко запевняє, що в бюджеті гроші на кап будівництво, ремонт лікарень та шкіл будуть.

"Збільшення не буде, але все профінансуємо в попередніх розмірах", - сказав він.

Тим часом, поповнювати бюджет міська влад хоче за рахунок податків фізичних осіб, податків на землю, прибутку підприємств і плати за оренду землі і комунальної власності.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ