Метро на Теремки: для запуску не вистачає 800 мільйонів

30.04.2010  14:21

1 2 3 4 5 6 7 8
Станція "Деміївська"
Будівництво станцій метро на Теремки вийшло на фінішну пряму кілька років назад, адже здати їх обіцяли ще у 2008 році.

Нині ж, незважаючи на це, "Деміївська", "Голосіївська" і "Васильківська" поповнили список київських недобудів, пише ЛігаБізнесінформ.

Станції готові в середньому на 95%, але на їхній запуск, за словами начальника КП "Київський метрополітен" Петра Мірошникова, необхідно 800 мільйонів гривень.

Як відомо, прем'єр Микола Азаров пообіцяв, що на завершення будівництва виділять 400 мільйонів гривень з держбюджету.

Незважаючи на те, що це лише половина потрібної суми, метробудівці налаштовані  оптимістично і готові здати станції до кінця року.

За словами прес-секретаря ВАТ "Київметробуд" Валентин Кейбіса, нові станції виконані у стилі мінімалізму, мовляв, часи розкоші минули, а нині кожна копійка на рахунку.

Так, станція "Деміївська" майже готова до запуску - тут немає тільки електронних табло, лавочок, місцями відсутня плитка на стінах.

Однак, роботи, за словами Кейбіса, на станції ще багато: "Те, що бачить пасажир - це тільки вершина айсберга, інше все під станцією - тягові підстанції, системи безпеки, системи вентиляції і маса іншого устаткування".

На платформах станції стоять калюжі води, у повітрі -  вогкість, стеля місцями поцвіла, відзначає видання.

Незважаючи на те, що станції не будуються, гроші на їхній зміст усе рівно витрачаються, причому чималі. Однак про консервацію будівництва мова не йде.

"Це буде дорожче, ніж запуск. Тим більше через вогкість металеві конструкції будуть іржавіти і вийдуть з ладу. Це все одно, що вкладені гроші закопати в землю. До того ж, якщо коли-небудь вирішать розконсервувати будівництво, на це також знадобляться величезні кошти. Питання про консервацію взагалі не повинне виникати. Метро повинне приносити не тільки зручність пасажирам, але і гроші в міську скарбницю", - сказав Кейбіс.

Станція "Голосіївська" також готова на 95%, незважаючи на те, що саме її через близькість до річки Либідь найбільше затоплювало.

Фото ЛігиБізнесінформ

На "Голосіївській" темно - метробудівці економлять світло.

Станцію "Васильківську" будівельники називають "рідною сестрою" "Бориспільської", оскільки візуально вони дуже схожі.  Основні будівельні роботи на цій станції завершені, залишилося лише покласти плитку, встановити ліфти для людей з обмеженими фізичними можливостями і прокласти кабель.

За словами метростробудівців, на кожній станції, і на нових у тому числі, стоять могутні затвори, що використовуються для цивільної оборони, у надзвичайних ситуаціях.

Таким чином, на станції метро можна укритися у випадку, наприклад, бомбардування або стихійного лиха.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ