Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4bd9369878f3c/
Українська правда
Київ

У столиці встановлять багаторівневі механізовані паркінги

29.04.2010  10:34


Фото "Комсомольської правди"
У середу на Троєщині презентували трирівневу стоянку з ліфтовим механізмом, іменними піднімальними майданчиками.

Зовні паркінг ще не обшитий і схожий на якогось робота, але згодом її планують обшити антивандальним покриттям, пише "Комсомольська правда".

Принцип дії системи досить простий: машина паркується на майданчик на першому рівні, а коли там не залишається вільних місць, механізм підтягує неї на другий або третій поверх.

За задумом конструкторів, усі майданчики-підйомники, повинні бути закріплені за конкретним власником, а точніше, за пластиковою картою.

Тоді, під час забирання машини з паркінгу водій просто підноситиме картку, а механізм самостійно перетасовуватиме машини, вибираючи потрібну, і спускатиме її вниз.

Однак, ціна на парковці просто захмарні - за одне місце просять 8 тисяч доларів. Парковка переходить у власність водія, але є але - фірма не вирішує земельні питання, а просто монтує пристрій.

Тобто, дозвіл на встановлення такої парковки мешканці повинні отримати самі.

Водії не дуже підтримують ідею таких парковок.

"Купувати точно не буду. По-перше, я за такі гроші краще візьму нову машину, а по-друге, це ліфтова система, а ліфтерів у нас у випадку чого не дочекаєшся!", - сказав водій Олександр Калюжний.

А от чиновникам з мерії ідея сподобалася.

За словами заступника голови КМДА Дениса Басса, зараз найчастіше машини паркують на зелених зонах і дитячих майданчиках, а за допомогою таких систем у найближчі три-чотири років влада зможе вирішити цю проблему.

"Що стосується фінансування: тут представлений комерційний проект, а ми плануємо будувати за бюджетні засоби. Зараз працюємо над проектними рішеннями, вивчаємо місця найбільшого скупчення машин і розглянемо варіант змішаного фінансування таких об'єктів. Ця конструкція китайська, але якщо ми впровадимо технологію у великому обсязі, то можна говорити про виробництво таких парковок у Києві. Тут немає ніяких надсекретних розробок - простий метал і ліфтової механізм", - сказав Басс.

Тим часом, за його словами, у центрі незабаром почнуть споруджувати п'ять підземних паркінгів.

"У бюджеті цього року, думаю, закладемо кошти на будівництво п'яти парковок і приступимо до робіт. Швидше за все, вони з'являться в історичній частині міста - там, де найбільш проблемні в плані паркування місця", - сказав Басс.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.