Гроші з харчування у школах і садках йдуть на зарплати вчителів



Фото bel.ru
У столичних дитсадках та школах не дотримуються норм харчування. До такого висновку дійшла прокуратура після перевірки комунальних навчальних закладів, яка тривала з лютого по квітень.

У КМДА пояснюють це недостатнім фінансуванням, внаслідок чого кошти замість харчування йдуть на зарплати вчителів, повідомляє "Коммерсант". 

"Школярі не одержують харчування, яке відповідає їхнім фізичним потребам", - сказав заступник прокурора Вадим Горан під час міжвідомчої наради.

Згідно із даними прокуратури, у деяких навчальних закладах м'ясо та рибу замінюють "низькосортними ковбасами, стравами з круп та макаронними виробами". У деяких дитячих садках Деснянського та Печерського районів із січня дітям зовсім не давали молочних продуктів, а співробітники одного з навчальних закладів Дарницького району й взагалі "обвішували" малечу.

Контрольне зважування показало, що порція рисової запіканки важить 105 грамів замість 155, заявлених у меню. 

Норми дитячого харчування, встановлені Кабміном, не виконуються у жодному районі столиці, зазначив Горан. У І кварталі цього року встановлена вартість продуктового набору для учнів 1-4 класів дорівнювала 6,47 гривень, 5-11 класів - 7,70 гривень. Фактично ж обіди закуповувались за 3 гривні, оскільки у встановлену вартість включалися й транспортні витрати. 

Присутні на міжвідомчій нараді представники КМДА пояснили, що проблема із дитячим  харчуванням зумовлена нестачею бюджетних коштів. Мовляв, прийнятий торік закон про підвищення соцстандартів зобов'язує підвищити зарплатню працівникам сфери освіти.

Проте, оскільки бюджет Києва не буде збільшено, підвищення зарплат може відбутися у тому числі й за рахунок коштів, призначених для закупівлі дитячого харчування, зазначила заступник голови КМДА Алла Шлапак. 

Вихід із ситуації заступник мера вбачає в тому, аби вирахувати 500 тисяч гривень із суми у 6,5 мільярдів, які Київ має цього року перерахувати до держбюджету. 

За словами  Шлапак, це дозволило б зберегти витрати на дитяче харчування хоча б на рівні минулого року. 

"Одначе 500 тисяч гривень - лише 60% від  потреб. Потрібен приблизно 1 мільйон гривень", - сказала Шлапак. 

Як відомо, на початку лютого заступник голови КМДА Віталій Журавський звертався  до керівників районних держадміністрацій з вимогою приділити особливу увагу питанню забезпечення належного харчування у дитячих садочках столиці.

Також він говорив про необхідність створення єдиного комунального підприємств, яке б опікувалось харчуванням школярів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ