Кабмін хоче скоротити окремі управління мерії



Фото Фокуса
Кабінет міністрів має намір вимагати від Київської адміністрації розформувати Головне управління екології й охорони природних ресурсів або істотно урізати його повноваження.

Фахівці Міністерства природи прийшли до висновку, що це управління мерії цілком дублює функції Держуправління охорони навколишнього природного середовища, пише "Деловая столица".

Так, внаслідок численних перевірок було з'ясовано, мерія в обхід міністерства встановлює першочерговість фінансування з природоохоронного фонду різних заходів, погоджує плани з будівництва і реконструкції інженерних мереж, а також будь-які землевідведення в зелених зонах, приймає в експлуатацію готові об'єкти будівництва, підмінюючи державну експертизу.

За словами міністра навколишнього природного середовища Віктора Бойка, наслідками такої самостійності столичної влади стали численні землевідведення у Конча-Заспі, Гідропарку, Пуща-Водиці, Дарницькому лісопарковому господарстві, парку "Хрещатий", на Жуковому і Трухановому островах.

"У результаті того, що в лютому 2009 року Київрада реорганізувала управління охорони навколишнього природного середовища КМДА в Головне управління екології й охорони природних ресурсів, ця структура одержала безліч контрольних і погоджувальних функцій. Наше міністерство сьогодні не контролює і не впливає на екологічну ситуацію в столиці", - заявив Бойко.

За скорочення управління КМДА виступає і заступник начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища Ігор Щербак. За його словами, проблема дублювання функцій відповідного держоргану в місті фіксувалася і раніше, після аналогічних міністерських перевірок у 2006 і 2008 роках.

Щербак переконаний, що при розробці різних документів, включаючи землевідведення, КМДА повинна погоджувати їх "не з власною "кишеньковою" структурою, а з окремим контролюючим органом".

"Тільки наше управління і Державна екологічна інспекція є природоохоронними установами, у виняткові повноваження яких повинен входити контроль над дотриманням мерією і міськрадою вимог природоохоронного законодавства", - сказав він.

Тим часом окремі екологи переконані, управління взагалі не має права на існування, оскільки Київ навіть не має міської програми охорони навколишнього середовища на найближчі роки, а управління не стежить за використанням коштів природоохоронного фонду.

За інформацією Щербака, торік ці гроші зробили частиною міського бюджету, у результаті чого вони були витрачені в основному на латання різних фінансових дір.

Остаточне рішення щодо ліквідації чи скорочення міського управління екології й охорони природних ресурсів буде прийнято на найближчому засіданні уряду, після вивчення результатів комплексних міністерських перевірок КМДА.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ