ЖЕКи почали війну з боржниками



Фото altapress.ru
Столичні ЖЕКи взялися оформлювати позови проти столичних мешканців, які заборгували по 8-40 тисяч гривень за компослуги.

Юристи ЖЕКів переконані, що виграють їх у 90% випадків, пише "Сегодня".

У неплатників, які не хочуть повертати борг навіть після суду, арештовують майно. Квартири не відбирають, бо за законом цього робити не можна, а от машин за комунальні борги пішли вже десятки.

За словами юриста КП "Житлорембудсервіс" Наталі Климчук, яка обслуговує будинок на Троєщині, вона оформила з початку квітня 109 позовів проти мешканців-неплатників, зараз готує ще близько 100.

За рішенням суду заарештувати довелося три авто.

"Коли інспектор ДАІ, одержавши інструкцію, зупиняє і каже, що ваше авто арештовано, і пробуде на стоянці, поки не буде сплачений борг, це діє, як холодний душ. Оплачують миттєво", - запевнила Климчук.

У Святошино вибивають борги погрозами відключити каналізацію.

"У нас винні по 2-5 тисяч гривень, подаємо в суди, відключаємо світло. В основному вдається вибити (гроші). А особливо злісних лякаємо, що відключимо каналізацію. Діє", - сказав майстер ЖЕКу № 806.

Тим часом, за словами Климчак, є мешканці, які не сплачують за компослуги роками: "На Троєещині в двушці живе пенсіонер, борг якого - 40 тисяч гривень і тягнеться ще з 90-х років! У нього 9 синів, серед яких заможні люди. Але коли йому виконавча служба пред'явила позов, він обурився. А коли відключили світло, став скаржитися в РДА, подав зустрічний позов, на час суду світло підключили".

Однак, у справі з комунальними боргами не все так просто. Юрист Тетяна Монтян говорить, що вимагати борги можна лише максимум трирічної давнини і нічого з "90-х років тягтися не може".

Тим часом деяким киянам вдалося оскаржити в суді тарифи і таким чином зменшити суму боргу. Так, Віктор Куля тричі позивався з комунальниками, оскільки вважає тарифи незаконними. Чоловікові вдалося довести, що в нього немає прибудинкової території, за прибирання якої включена плата.

За даними Головного інформаційно-обчислювального центру, найбільше боржників у Святошинському і Деснянському районах, а найменше - у Печерському, Голосіївському і Шевченківському.

Однак, юристи переконані, що насильно забирати майно громадян за борги ніхто не має права, тому варто не боятися відстоювати свої права, подаючи зустрічні позови і довідки про відсутність доходів.

Так, юристи наголошують, що автомобіль на стоянку не можуть, а можуть лише запропонувати проїхати на штрафмайданчик. Багатьох автомобілістів ця пропозиція лякає, і вони погоджуються, а ЖЕКи на це і розраховують.

У випадку, якщо авто заарештували, Монтян радить зібрати усі оплачені платіжки за три роки і подати зустрічний позов. Більше, ніж за три роки ЖЕК не може стягувати гроші за послуги, а за цей час ніяк не накопичиться борг, еквівалентний вартості машини навіть економкласу.

Якщо на вашому підприємстві затримують зарплату або не виплачують протягом декількох місяців, і ви не можете вчасно оплачувати компослуги, варто зібрати довідки про доходи і подати на ім'я начальника заяву, у якій попросити про відстрочку оплати ЖКП.  Це ж саме можуть зробити тимчасово безробітні, щоб отримати можливість заплатити за надані послуги згодом.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ