За поламані поштові скриньки заплатять кияни?



Фото kp.ua
Комісія Київради з питань ЖКГ визнала, що мерія не в змозі повноцінно обслуговувати абонентські поштові скриньки в житлових будинках.

Проведена ЖЕКами інвентаризація показала, що в будинках комунальної форми власності потрібно замінити близько 175 тисяч поштових скриньок, для чого необхідно 19,7 мільйона гривень.

Про це заявив заступник начальника Головного управління житлового господарства КМДА Микола Руль, пише "Деловая столица".

"Хоча рішення Київради від 22 січня 2009 року і передбачало проведення цих робіт, гроші з міського бюджету виділені не були. Не варто сподіватися на бюджетне фінансування і цього року", - констатував він.

Водночас Міністерство транспорту і зв'язку у своєму листі до Головного управління ЖКГ вимагає від столичної влади замінити близько 300 тисяч поштових скриньок.

Звідки взялася така цифра, дивуються не тільки міські чиновники і депутати, але і представники "Укрпошти", за чиїми даними у Києві треба замінити 129 тисяч скриньок на суму близько 8,4 мільйона гривень, а 140 тисяч - відремонтувати, на що буде потрібно 3,6 мільйона гривень.

За словами заступника директора Київської міської дирекції держпідприємства поштового зв'язку "Укрпошта" Миколи Машини, крім того, у столиці ще потрібно розширити мережу поштових скриньок на 68 тисяч одиниць.

"Це стосується будинків, у яких вони взагалі не були встановлені. У будинках комунальної форми власності це завжди робилося за кошти міського бюджету, в інших - за гроші ОСББ, ЖБК і приватних ЖЕКів. Раніше КМДА без проблем виділяла на це близько 1 мільйона гривень на рік", - сказав Машина.

Тим часом у мерії змогли "викрутитися" з цієї ситуації, заявивши, що оплачувати ремонт і заміну поштових скриньок повинна не КМДА, а "Укрпошта".

Цю ж думку підтримав і член комісії міськради з питань ЖКГ Олександр Клюс, який додав, що саме "Укрпошта" заробляє на наданні своїх послуг з доставки кореспонденції жителям міста, для чого використовує абонентські поштові скриньки.

Однак "Укрпошта" заявляє, що утримання зміст і заміна скриньок не входять у вартість поштових послуг. Але, за інформацією "Деловой столици", ці витрати не включені й у квартплату.

За словами заступника міністра ЖКГ Олександра Мазурчака, законодавство чітко не регламентує джерела фінансування для вирішення цієї проблеми.

"МінЖКГ зараз готує чергові зміни до постанови Кабміну, що регламентує список послуг, які зобов'язані надавати мешканцям ЖЕКи. Якщо міськадміністрація вважає потрібним, може подати нам свої пропозиції по включенню туди і плати за утримання поштових скриньок", - сказав Мазурчак.

Однак, навряд чи на це погодяться жителі багатоквартирних будинків, які рік від року дедалі менше користуються послугами поштового пересилання.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ