Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4bc30a3bde752/
Українська правда
Київ

Київ перегляне комунальні тарифи?

12.04.2010  14:55


Фото mospravda.ru
Комісія Київради з питань житлово-комунального господарства може ініціювати перегляд тарифів на гаряче водопостачання й опалення для комерційних підприємств столиці.

Приводом до цьому сталі масові скарги бізнесменів на необґрунтовано завищені розцінки на  послуги, що надаються ВАТ "АК "Київенерго", пише "Деловая столица".

Згідно з останнім розпорядженням КМДА, яке було підписане в липні минулого року, вартість центрального опалення становила 707 гривень за 1 Гкал при наявності будинкових приладів обліку теплової енергії та 20,78 гривень за 1 кв. м опалювальної площі за відсутності лічильника.

1 куб.м гарячої води коштує підприємствам 42,87 гривні, у той час, як бюджетні організації повинні платити за ті ж послуги 512,17 гривень за 1 Гкал, 15,04 гривні за 1 кв. м і 31,30 гривень за 1 куб. м відповідно. Після скасування знижок, що діяли протягом нинішнього опалювального сезону платити більше доведеться і населенню.

Однак, за інформацією видання, найбільшою проблемою є те, що більшість комерційних компаній не мають прямих договорів з "Київенерго" і оплачують компослуги  за посередництвом ЖЕКів, які штучно завищують вартість гарячої води і опалення.

За словами заступника голови комісії Київради з питань ЖКГ Семена Борисенка, ЖЕКи фальсифікують рахунки для компаній, щоб "закривати свої фінансові дірки".

Згоден з тим, що тарифи для компаній зависокі і гендиректор "Київенерго" Едуард Соколовський, однак, за його словами, у "такий спосіб столична влада компенсує те, що для населення тарифи встановлені нижче рівня собівартості.

Голова організації роботодавців Києва Іван Голодівський каже, що сьогоднішні тарифи для комерційних підприємств невиправдано завищені: з 2008 року міська влада підняла їх мінімум у п'ять разів.

"Створюється враження, що мерія будь-якими засобами намагається довести компанії до банкрутства, щоб потім відібрати і продати землю, на якій вони розташовані. За сприянням у вирішенні цього питання ми маємо намір звернутися до Кабміну і до президента", - сказав Голодівський.

За словами Борисенка, депутати мають намір добиватися зниження тарифу та припинити випадки фальсифікації рахунків ЖЕКами, відзначає видання.

Водночас, голова комісії з питань ЖКГ Юрій Бондар, який одночасно є і головою правління "Київенергохолдингу", куди входять "Київенерго" і "Київводоканал", готовий покарати окремі ЖЕКи, але не знижувати розцінки монополістів.

Такі дії він пояснює тим, що 80% комунальних послуг споживає населення, яке оплачує близько 50% їхньої собівартості, тому про вирівнювання тарифів на компослуги для різних категорій споживачів можна говорити, лише як про підвищення розцінок для населення.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.