"Елітне" селище Козин прагне захопити нові території?



Фото www.ut.net.ua
Селище Козин, що межує з Києвом і славиться дорогими дачами, неймовірними обсягами гідронамивів під "елітне" будівництво та пов'язаними з цими земельними скандалами, нині розробляє генплан, згідно з яким межі забудови селища мають значно розширитись.

Про це повідомив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

За його словами, як стало відомо НЕЦУ, генплан Козина наразі перебуває на стадії погодження із відповідними державними службами, а поспіх у його затвердженні "активно лобіюється особами, що планують розвивати будівництво у Козині".

"Натомість про те, чи проводилась екологічна експертиза проекту генплану Козина та його громадське обговорення, невідомо. За рахунок яких же земель розширюватимуться межі селища?", - поцікавився Василюк.

За його словами, розширити межі Козина зможуть за рахунок подальшої забудови прибережної смуги Дніпра, гідронамивів, або лісів, які оточують селище.

"З однієї сторони воно межує з акваторією Дніпра, де, втім, передбачається подальша активна забудова прибережної смуги та новий гідронамив у акваторії. З інших сторін Козин оточений лісами, які також не спиняють апетитів забудовників, хоча й існують здавалось би постанови Кабміну, що прямо забороняють виділення ділянок у лісах", - сказав заступник директора НЕЦУ.

Крім того, у зв'язку зим, що Козин на півночі межує з Києвом,  то деякі його нові квартали заплановані в межах столичного Національного природного парку "Голосіївський".

"Наразі підійти до берега Дніпра та р. Козинки у селищі Козин можна виключно там, де розташовані заповідні території - ландшафтні заказники "Козинський" та "Заплавний". В адміністративних межах селища на землях державного лісового фонду також  знаходиться заказник "Обухівський", сказав Василюк.

Він наголосив, що межі цих територій мають обов'язково бути відображені у генплані, оскільки не виключеним є подальше самозахоплення цих територій під будівництво.

"Національний екологічний центр України наполягає на проведенні державної екологічної експертизи проекту генерального плану селища Козин та його відкритого громадського обговорення", - сказав Василюк.

У зв'язку з цим, за його словами, НЕЦУ звернувся до Генпрокуратури та СБУ з проханням перевірити правомірність надання висновків державними службами щодо погодження проекту генплану Козина.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ