Київ уже трохи підтопило

07.04.2010  10:12

1 2 3 4 5
У Деснянському районі вода перелилася через водозабірну дамбу, тож нині мешканці змушені їздити та ходити по коліно у воді.

Однак МНСники кажуть, що цей район завжди затоплює навесні і закликають не перейматися, пише "Сегодня".

"Ситуацію контролюють райуправління МНС і головком. Там будинків нема, тільки дорога, яку навесні традиційно затоплює", - сказав помічник начальника київського Головного управління МНС Олександр Хорунжий.

За словами начальника головного управління з надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного, підняття рівня води в Десні столичній владі на руку, мовляв, за таких умов плавуча водонасосна станція "Роса-300" працює ефективніше.

Тим часом екологи наголошують, що велика вода ще попереду - пік паводка прийдеться на 10-20 квітня.

За словами голови екологічної асоціації "Зелений світ" Юрія Самойленка, ризикують розлитися Десна і Дніпро, що набирають свої води в Бєларусі і Росії.

Першим від цього постраждає Київ, а згодом і регіони, які знаходяться по руслу Дніпра.

"Якщо рівень води в Дніпру підніметься на 5-6 м, то на суші він може піднятися до метра. Від такого паводка, звичайно, спуск води у водосховищі на півтора метра не врятує, і ГЕС прийдеться спускати воду по руслу ріки. Адже якщо вода переллється через дамбу і розмиє її - а на це в стихії піде не більш двох годин - тоді дійсно буде катастрофа", - сказав Самойленко.

Водночас він пояснив, що якщо вода з ближнього зарубіжжя піде більш-менш спокійно, то резерву в Київському морі вистачить, і всіх тих підтоплень у столиці, до яких готувалися, може і не бути.

За словами міністра МНС Нестора Шуфрича, пік підйому води в Дніпрі прийдеться на кінець квітня - початок травня, і слідом за ним з берегів може вийти Десна.

Тим часом київська влада чекає піку великої води 15 квітня.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ