Мерія хоче підгребти під себе ЖЕКи?


Столичне керівництво має намір забрати в районних адміністрацій управління ЖЕКами, підпорядкувавши їх напряму Київській адміністрації.

Якщо мерія зможе провести цю реформу, то подальше існування районних рад стане безглуздим, пише "Деловая стлица".

За словами першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка, нині начальник апарату мерії Броніслав Стичинський готує проект рішення Київради, який припускає передачу київських ЖЕКів у пряме підпорядкування міській раді.

Голубченко наголосив, що відповідне завдання дав мер Києва Леонід Черновецький після того, як проаналізував причини незадовільного прибирання снігу взимку.

Нині київські ЖЕКи перебувають у подвійному підпорядкуванні: і Головного управління житлового господарства КМДА і управлінь ЖКГ районних рад, на балансі яких знаходиться житловий фонд міста.

За словами голови профспілки працівників столичного ЖКГ Тамари Костюк, ініціатива мера дозволить частково навести порядок у цій сфері, хоча і не вирішать проблеми галузі.

Вона наголосила, що якість житлових послуг у місті покращиться лише тоді, коли підприємства даної сфери почнуть нормально фінансувати: коли виростуть зарплати і  з'являться гроші на закупівлю спецодягу і спецтехніки.

Заступник голови Дніпровської РДА Віктор Наумко дивується, навіщо місту брати відповідальність за роботу планово збиткових підприємств.

"Тарифи на обслуговування будинків і прибудинкових територій покривають не більш 70% собівартості житлових послуг. ЖЭКи поставлені в нерівні умови з ВАТ "АК "Київенерго" і ВАТ "Київводоканал" і нагромадили перед ними багатомільйонні борги. При цьому місто не тільки не закладає в бюджет гроші на компенсацію різниці в тарифах, але і не в повному обсязі здійснює заплановане фінансування на утримання житлового фонду", - сказав Наумко.

Такої ж думки дотримується і заступник голови Шевченківської РДА Петро Пантелєєв, за словами якого, київська мерія не перераховує ЖЕКам навіть субвенції з державного бюджету за пільговиків, що оплачують квартплату в неповному обсязі.

Тому представники районної влади переконані, що документ, який готують столичні чиновники, покликаний лише надати КМДА повний контроль над фінансами, що надходять від квартплати (близько 70 мільйонів гривень на місяць), міським і державними субвенціями на капремонт і реконструкцію житлового фонду, компенсаціями для пільговиків тощо.

Проте, заступник голови комісії Київради з питань місцевого самоврядування Юрій Дмитрук вважає, що підпорядкувати ЖЕКи Головному управлінню ЖКГ неможливо.

"Житлово-експлуатаційні контори були засновані районними радами, на баланс яких у 2001 році був переданий рішенням Київради і весь житловий фонд Києва. Навіть якщо скасувати це рішення, місту доведеться знову передавати житловий фонд в управління своїм комунальним підприємствам, що дуже клопітно",- сказав він.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ