У Києві знизились темпи захворюваності на СНІД


Києві вперше за останні 10 років зафіксовано зменшення темпів приросту захворюваності населення на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Про це заявила перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька, повідомляє прес-служба КМДА.

В засіданні координаційної ради також взяли участь керівники Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення КМДА, заступники державного санітарного лікаря м. Києва, представники КП «Фармація», головний лікар Київської міської наркологічної лікарні «Соціотерапія» Володимир Ярий, та представники неурядових організацій.

За офіційними даними, станом на 1 січня 2010 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД, які перебувають під диспансерним наглядом, становить 6 847 осіб, в тому числі 542 дитини. З діагнозом СНІД на обліку перебувають 915 хворих.

За словами головного лікаря Київської міської клінічної лікарні №5 Олександра Юрченка, наразі Київ займає 7 місце серед регіонів України за рівнем поширеності захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

"У 2009 році в Києві зареєстровано та взято під нагляд 1094 особи, з яких 270 - діти, народжені ВІЛ-інфікованими матерями. У 2008 році кількість зареєстрованих ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД складала 1258 осіб. Протягом 2009 року з причин, обумовлених СНІДом, у Києві померла 181 особа", - сказав Юрченко.

Він відзначив, що однією з основних причин смерті хворих є пізнє встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції, насамперед при виявленні хворих з поєднаною патологією ВІЛ-інфекція/туберкульоз, оскільки з числа померлих в 2009 році 63,3% - це саме пацієнти, хворі на туберкульоз.

Також, за даними фахівців, серед інших найбільш вагомих причин смертності ВІЛ-інфікованих осіб є ураження печінки внаслідок вживання наркотичних речовин та широкого поширення вірусних гепатитів серед даної категорії хворих та ураження центральної нервової системи. Найбільш вразливою залишається вікова група 25-49 років.

За словами Юрченка, сьогодні в Києві працює 6 кабінетів довіри, які надають населенню міста послуги з безкоштовного анонімного обстеження на ВІЛ-інфекцію/СНІД.

Спеціалізована медична допомога ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД надається в Київському міському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом на базі Київської міської клінічної лікарні № 5.

Зокрема, стаціонарна допомога хворим на ВІЛ/СНІД дорослим - 45 ліжок, амбулаторна медична допомога та диспансеризація ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дорослих, вагітних та дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

Крім того, спеціалізовану стаціонарну медичну допомогу отримують ВІЛ-інфіковані діти та діти, народжені ВІЛ-інфікованими матерями, на базі Київської міської дитячої лікарні №1.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ