Київ не змінить межі, але позбудеться підприємств


Київська міська держадміністрація завершила розробку концепції генерального плану розвитку столиці до 2025 року.

Документ передбачає збереження існуючих меж Києва за рахунок виносу за межі міста низки промислових підприємств, що, на думку представників фракції БЮТ у Київраді, може спровокувати дефіцит робочих місць у столиці, пише Комерсант.

За словами виконуючого обов'язки начальника головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища КМДА Сергія Броневицького, промислові підприємства передбачається перемістити за межі столиці, щоб звільнити територію для житлового будівництва.

У першу чергу це торкнеться підприємств, що не модернізують виробництво і забруднюють навколишнє середовище.

Броневицький наголосив, що у новій концепції обрахована максимальна ємність Києва для будівництва житла - близько 45 мільйонів кв. м, з яких 20 мільйонів кв. м можна звести на територіях, що пустують, 7-8 мільйонів кв. м - за рахунок переносу в Київську область промислових об'єктів і 17-18 мільйонів кв. м - за рахунок відновлення кварталів п'ятиповерхової забудови.

"Документ відповідає реальним показникам розвитку міста і враховує, що чисельність населення складає 3,4 мільйона жителів, а в місті зареєстровано близько 1 мільйона автомобілів", - сказав Броневицький.

Однак видання наголошує, що за офіційними даними Держкомстату і ДАІ, зараз у Києві проживає близько 2,7 мільйона жителів, а мільйонний автомобіль був зареєстрований ще в серпні 2008 року.

Як відомо, рішення про розробку нового генплану було прийнято на сесії Київради 18 вересня 2008 року. У листопаді 2009 року архітектори з Німеччини, Великобританії й України рекомендували ліквідувати дисбаланс між правобережною і лівобережною частинами столиці, розмістивши на лівому березі більше офісних будинків і культурних установ.

Ці зауваження були включені в остаточний варіант концепції. Центральна частина Києва буде розділена на зони, і в кожнім її кварталі будуть діяти чіткі умови й обмеження забудови за поверховістю, обсягами, щільністю і функціональному призначенню будинків.

У плані будуть враховані й обмеження по в'їзду транспорту в центр міста. Пропонується побудувати "перехоплюючі" стоянки на під'їздах до центра і пересадочні вузли, що дозволяють пересісти з особистого транспорту на громадський.

Парковка в центрі буде дозволена, але вартість місця в кілька разів перевищить його вартість на "перехоплюючих"  стоянках.

Також розглядається можливість будівництва транспортних тунелів, зокрема, від площі Перемоги до станції метро "Лівобережна".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ