Вимагати від вчителя довідку про несудимість – незаконно



Фото taranakicareers.co.nz
Намір столичної влади перевіряти педагогів на наявність судимості, щоб убезпечити школярів від вчителів-збоченців, не має під собою підґрунтя, оскільки такі дії є незаконними.

Про це заявив юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк, повідомляє прес-служба спілки.

"Вимоги щодо подання довідки про несудимість для працевлаштування вчителів законодавством не встановлено, а отже вимога щодо надання такої довідки буде незаконною", - сказав він.

Юрист наголосив, що при влаштуванні на роботу відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю працівники зобов'язані подати трудову книжку і паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

"Особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити довідку з будинкоуправління (ЖЕК) або сільської ради про останнє заняття, паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку", - додав він.  

Щербатюк наголосив, що неповнолітні, яким ще не виповнилось 16 років, замість паспорта подають свідоцтво про народження, військовослужбовці подають військовий квіток, звільнені з місць відбування покарання зобов'язані подати довідку про звільнення.

"Певні посади (професії) потребують відповідного рівня підготовки або відповідного стану здоров'я. Для того, щоб їх обіймати, майбутній робітник подає документ про освіту та/або медичний висновок. Також, зайняття певних посад може пов'язуватись із громадянством особи", - сказав Щербатюк.

Водночас він наголосив, що відповідно до законів про працю власник або уповноважений ним орган не мають права вимагати від працівника подання різного роду довідок.

Серед них, зокрема, про склад сім'ї, забезпечення житловою площею, відомості про партійну і національну приналежність, походження, прописку та інші документи, подання яких не передбачено законодавством.

Як відомо, раніше освітня комісія депутатів Київради ініціювала нові, більш суворі умови прийняття на роботу до школи для захисту дітей від викладачів-збоченців.

Приводом до посилення перевірки став скандал в одному з навчальних закладів, де вчитель інформатики виявився педофілом.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ