У Черновецького розказали, що робити під час повені



Фото www.luchmir.com
Головне управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА підготувало пам'ятку щодо дій населення Києва під час проходження весняної повені та паводку.

Зокрема, у випадку загрози виникнення повені, паводку радять зберігати спокій та надавати  допомогу інвалідам, дітям та людям похилого віку, повідомляє прес-служба КМДА.

Також киянам рекомендують дізнайтеся у місцевих органів влади про місце збору мешканців для евакуації та приготуватися до неї, зокрема, підготувати документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас продуктів харчування та медикаменти на декілька днів.

Крім того, варто від'єднати всі споживачі електричного струму від електромережі, вимкнути газ та перенести більш цінні речі та продукти харчування на верхні поверхи або підняти на верхні полиці.

У зоні раптового затоплення під час повені необхідно без паніки швидко зібрати необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші речі, надати допомогу дітям, інвалідам, людям похилого віку та підготуватись до евакуації.

По можливості усім постраждалим потрібно негайно залишіть зону затоплення, попередньо вимкнувши електро- та газопостачання, загасивши вогонь у грубах, зачинивши вікна та двері.

Після цього необхідно піднятися на верхні поверхи або на горищні приміщення, де залишатися до прибуття рятувальників.

У випадку, якщо хтось потрапив у воду, йому треба зняти з себе важкий одяг і взуття та відшукати поблизу предмети, за допомогою яких можна утриматися до одержання допомоги.

Під час рятувальних робіт мешканців просять проявити витримку і самовладання, суворо дотримуватись вимог рятувальників, не переповнювати рятувальних катерів чи човнів.

Після повені чи паводку необхідно переконатися, що житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

Не можна користуватися електромережею до повного осушення будинку.

Питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені, слід обов'язково кип'ятити, продукти, які були підтоплені водою під час повені вживати не можна.

Також необхідно просушити будинок, провести ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

За додатковою інформацією або допомогою можна завернутися до чергового КМДА (тел. 278-40-83, 254-14-02), оперативної чергової служби Головного управління з питань НС (тел. 430-50-10, т/ф: 430-81-31) або до чергового "Київської служби порятунку" (тел. 430-37-13).

Як відомо, весняний паводок у Києві очікується у третій декаді березня.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ