Бригинець обіцяє, що театралів не викинуть з Будинку актора


Будинок актора не будуть виселяти з займаного ним приміщення кенафи, що на вул. Ярославів Вал, 7.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець, повідомляє прес-служба депутата.

"Таке рішення було прийнято вчора на засіданні комісії, і це рішення підтримали всі члени комісії, що представляють різні фракції. Ми готуємо проект рішення, відповідно до якого Будинок актора залишиться в приміщенні кенаси, але це не вирішує головну проблему - збереження реставрації будинку", - сказав Бригинець.

Він додав, що пам'ятник культури, побудований 110 років тому Городецьким, знаходиться в критичному стані, щоб врятувати будівлю, на думку експертів, необхідне виділення не менш 20 мільйонів гривень

"Наша комісія припускає, що найближчим часом фахівці підготують проект реконструкції кенафи, а в київському бюджеті (можливо, з використанням національного бюджету і коштів союзу театральних діячів) знайдуться гроші, щоб врятувати унікальну будівлю", - сказав Бригинець.

Він також висловив сподівання, що Будинок актора знайде спільну мову з муніципальними закладами культури і передбачить можливість спільного використання концертного залу, що знаходиться в приміщенні колишньої кенаси.  

"Таке рішення, якщо його підтримає Київрада, буде виглядати хорошим компромісом. Якщо ж Київрада не підтримає таку концепцію, розроблену нашою комісією з питань культури і туризму, ми спробуємо запропонувати інший компроміс. Але, так чи інакше, зробимо усе, що б вичерпати цей конфлікт", - запевнив Бригинець.

Тим часом днями директор Будинку актора Вікторія Москаленко отримала листа з Управління культурної спадщини столиці із черговим проханням звільнити приміщення, бо місто не продовжило контракту оренди.

"Я не уявляю, як Будинок актора от так за вказівкою чиновників припинить існувати. Навіть якщо в цьому приміщенні буде якийсь інший заклад культури, мене лякає таке знеособлення культурних установ з боку київської влади", - сказала Москаленко у коментарі "Радіо "Свобода".

На думку директора, влада переслідує бізнес-інтерес, оскільки крім кенаси, будинку актора належать і офісні приміщення, і ділянка землі у центрі міста.

Керівник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, який ініціює виселення, вважає, що будинок може розвалитися і що орендар не підтримує приміщення у належному стані.

"Кожен рік до нас звертається Будинок актора з прохання продовжити оренду, а ми кажемо, що не можемо, бо будинок перебуває в аварійному стані", - сказав Кухаренко.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ