Мерія вирішила заробити на власниках ларьків



Фото "Сегодня"
Столична влада має намір провести через Київраду рішення про перереєстрацію дозволів на роботу всіх малих архітектурних форм міста.

Згідно з проектом рішення "Про заходи щодо впорядкування тимчасових споруд і об'єктів торгівлі", поданим у комісію Київради, пропонується оголосити недійсними всі договори оренди земельних ділянок під ларьки і раніше видані дозволи на їхню роботу, пише "Деловая столица".

Опоненти упевнені, що в підґрунті документа лежить бажання чиновників повторно заробити на підприємцях та забрати повноваження в районів, що до 2008 року абсолютно законно укладали з бізнесменами договори оренди земельних ділянок під кіоски і ларьки.  

"Підготовлений мерією проект повинен завдати попереджуючого удару, тобто припинити намагання районів повернути колишні повноваження", - сказав заступник голови комісії Київради з питань місцевого самоврядування Юрій Дмитрук.

Він наголосив, якщо документ підтримають у Київраді, то чиновники мерії можуть змусити абсолютно всіх підприємців заново оформляти отримані раніше дозволи на розміщення їхніх конструкцій.

Як відомо, у травні 2009 року Київрада прийняла спрощений Порядок розміщення МАФів у місті. Згідно з цим документом, підприємці укладали договори про співробітництво з КП "Київське інвестиційне агентство", після чого могли одержати дозвіл на розміщення конструкції від Головархітектури без оформлення договору оренди землі.

Однак, таке спрощення коштувало підприємцям недешево: за розробку паспорта прив'язки ларька його власник повинен був перелічити КП "КІА" як мінімум 20 тисяч гривень, після чого щомісяця платити "за моніторинг господарської діяльності" від 80 гривень за 1 кв. м площі кіоску або ларька.

За словами голови Асоціації власників МАФів Києва Тетяни Петренко, підприємці не отримували права користування землею під кіоском, а оплата моніторингу є "узаконеною корупцією".

Помічник уповноваженого Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців у Києві Віталій Андрєєв каже, що роботу КП "КІА" і Головархітектури курує заступник голови КМДА Денис Басс, від рішення якого і залежить, яку винагороду доведеться платити власникові того або іншого кіоску.

"І в мерії, і в Київраді вистачає представників блоку Леоніда Черновецького, які бажають перетягнути на себе частину повноважень Басса. Виходячи з цього можна чекати, що слідом за розмитим рішенням Київради з'явиться і новий Порядок розміщення МАФів, прописаний під іншу структуру КМДА й інших людей", - сказав Андрєєв.

Член комісії Київради з питань підприємництва Наталя Новак упевнена, що для наведення порядку в сфері малих архітектурних форм потрібно як мінімум затвердити "Схему розміщення МАФів", однак в мерії таке рішення приймати не хочуть.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ