Повінь "змиє" Лаврські печери?



Фото photo.i.ua
Ближні печери Києво-Печерської лаври, які знаходяться на глибині від 0,5 до 14 м у каолінових піщаниках, може затопити під час весняної повені.

Про це заявив гідролог Інституту геології, у якому ведуться дослідження Ближніх печер Вадим Рибін, пише "Газета по-київськи".

"При перезволоженні вище 5% піщаники розмокають, фактично перетворюючи в пісок. Тому обвал може статися на будь-якій ділянці в будь-який момент. У першу чергу можуть обвалитися неукріплені зводи печер, але якщо буде сильна повінь, то земля "попливе" - і обрушаться навіть цегельні укріплення", - сказав він.

За словами завідуючої відділом інженерного моніторингу за печерами Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Ірини Черевко, проблема підтоплень постане перед Лаврою, якщо сніг буде танути повільно.

"Головне, щоб сніг станув швидше, ніж розмерзнеться ґрунт. Тоді уся вода стече по замерзлій поверхні схилу. Але якщо сніг танутиме повільним, існує великий ризик, що потала вода проникне в печери", - сказала Черевко.

За інформацією видання, Ближні печери - набагато проблемніші в плані підтоплення, ніж Дальні, однак навіть якщо в них подекуди виникнуть провали, будівлі Києво-Печерської лаври від цього, швидше за все, не зруйнуються.  

Водночас обвал Дальніх печер, які подекуди знаходяться на глибині півметра, і прокладені під забудованою територією, може призвести до руйнування будівель.

Над цими печерами знаходяться, зокрема, Аннозачатієвська церква і церква Мальовниче джерело. Ґрунт печер переповнений вологою, в деяких місцях фіксувалися й обвали ґрунту, тому через повінь ґрунт може "поплисти" разом із Дзвіницею Дальніх печер.

Однак у першу чергу вода наносить шкоду підземним церквам, відзначає видання. У проблемних ділянках Ближніх печер розташовані, зокрема, церкви Св. Антонія, Введенська і Варлаамська, а в церкві Антонія вже подекуди зруйновані стіни через зсув верхніх шарів ґрунтів.
Загрозою для будівель святині є і старі комунікації, прокладені під забудованою частиною Лаври. Рвані водостоки, старі тепломережі і водопровід можуть прорватися в будь-якому місці в будь-який момент.

Негативно впливає на стійкість Лаври і забудова - незважаючи на те, що будь-яке будівництво на території історико-культурного заповідника заборонене законом, там зараз активно будуються нові корпуси, створюючи додаткове навантаження на ґрунт і підвищуючи ризик обвалення печер.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ