Талий сніг забруднить і отруїть воду?



Фото "Української правди. Київ"
Екологи застерігають, що, внаслідок танення  снігу, до питної води у Києві можуть потрапити канцерогени. Десятки тонн снігу, який продовжує лежати обабіч доріг, містять багато солі та шкідливих речовин, які потраплятимуть до ґрунтових вод, а звідти - до бюветів та кранів киян.

Більше ста бюветів у місті вже закрито санепідемслужбами, пише ВВС

І це не зважаючи на те, що за даними Ради нацбезпеки та оборони, близько 70% підземних вод України мають таку кількість хімічних речовин, що перевищують допустиму  норму.  

"У нас не відбувається очищення вод, які збираються з усієї території Києва. А ця вода має усю специфіку забруднення міста, тобто від транспорту, від промисловості у межах міста", - каже представниця Всеукраїнської екологічної організації "Мама-86" Ганна Цвєткова.  

"Дійсно у Києві без попереджень щодо танення снігу, по нашим даним, більше ста бюветів уже закриті санслужбами  через вміст у воді різних речовин, які не повинні бути, і ця вода не відповідає діючому стандарту", - розповідає президент асоціації  "Питна вода України" Григорій Семчук. 

Екологи бачать єдиний вихід із ситуації - сніг необхідно плавити за допомогою спеціальних  машин. 

У міської  влади на це коштів немає, тому, за словами представників громадських організацій, проблема забрудненої води на початку весни стала традиційною. 

Згодом забруднена вода також потрапляє до Дніпра, тож її питимуть й інші міста, передусім Черкаси та Канів, наголошують екологи. 

Згідно  з картою екологічної ситуації та стану питної води України, проблема забруднення підземних та поверхневих вод є дуже гострою, особливо у південних та східних областях. 

Як відомо, керівництво нещодавно створеного Київрадою КП "Київкомунсервіс" запевняє, що більшість бюветів закривається не через неналежну якість води, а через заборгованість перед "Київводоканалом" і обіцяє вирішити питання найближчим часом.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ