Київ може "труснути", але небезпеки для мешканців немає


У випадку землетрусу в Румунії у сейсмічній зоні румунських Карпат (Вранча) потужністю 9 балів, його поштовхи можуть бути відчутні і в Києві.

Про це заявив заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзер, пише "Комсомольська правда".

"У випадку виникнення епіцентру землетрусу в районі Вранча, воно виллється в Києві в поштовхи потужністю 6 балів", - сказав він.

Кензер додав, що будівлі відбудуться лише дрібними тріщинами.

"Інше питання: що буде з аварійними будинками? Отут сила землетрусу взагалі ні при чому, тому що такі будинки ризикують обвалитися і від вантажівки, яка проїхала повз", - сказав заступник директора Інституту геофізики.

Видання наголошує, що на сьогодні будівельні норми України мають на увазі наступне: у регіонах, де сейсмічна активність складає 6 балів, спорудження повинні витримувати коливання силою 7 балів. Тому безпека людей залежить тільки від совісті будівельних організацій і якості їхніх робіт.

Водночас Держінспекція з цивільної обороні і техногенної безпеки МНС запевняє, що місту нічого не загрожує, оскільки воно знаходиться в сейсмічно благополучній зоні. А в Головному управлінні з питань надзвичайних ситуацій мерії про коливання земної кори, що загрожують місту, навіть не чули.

"Ні, ця інформація до нас не надходила. І перевірку будинків на стійкість до землетрусів ми не проводимо. Ці параметри повинні бути закладені ще при проектуванні будинків. Коли з'явиться пряма погроза, проведемо евакуацію населення", - пояснив начальник управління Віталій Пшеничний.

За інформацією видання, в останні 250 років землетруси в Києві були зафіксовані в 1790, 1793, 1802, 1829, 1838, 1908, 1940, 1977, 1986, 1990, 2004 роках. Зокрема, 27 жовтня 2004 року землетрус був потужністю чотири бали, а 30 травня 1990 року - 5 балів.

За словами провідного фахівця-сейсмолога Українського науково-дослідного і проектного інституту з цивільного будівництва Бориса Гудкова, донедавна Київ не входив у сейсмічно небезпечну зону, а зараз ці норми переглянули.

"Стара забудова проводилася з розрахунком на 5 балів, такі поштовхи безпечні, до обвалень не приведуть. Зараз же будинки вище 25 поверхів, їх у місті небагато, вважаються особливо небезпечними об'єктами, тому в них закладається великий запас стійкості. Шестибальні поштовхи вони, безумовно, витримають, але можуть з'явитися тріщини в перегородках", - сказав Гудков.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ