"Київводоканалу" треба 13 мільйонів на "антиотруту" води



Фото rtr.spb.ru
ВАТ "АК "Київводоканал" просить виділити 13 мільйонів гривень на закупівлю реагентів для забезпечення якісного очищення питної води в умовах повені.

Про це заявив головний інженер "Київводоканалу" Анатолій Ковалишен на засіданні колегії КМДА у середу.

"Необхідно створити запаси реагентів на суму понад 13 мільйонів гривень. Слід зазначити, що через вкрай складне фінансове становище, в якому перебуває "Київводоканал", коштів для проведення розрахунків з постачальникам реагентів товариство не має, про що повідомляло КМДА", - сказав він.

За словами начальника Головного управління з надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний, особливе занепокоєння викликає екологічна ситуація, яка сталася в акваторіях основних джерел водопостачання - Дніпра, Десни та Київського водосховища.

"У зв'язку зі стійким крижаним покровом - товщина льоду становить 50-80 см - спостерігається зниження кисню, що вже сьогодні призвело до замору риби та збільшення бактеріальних забруднень води. Як наслідок - ми вже сьогодні маємо проблеми із забезпечення міста питною водою", - сказав Пшеничний.

Він наголосив, що нині потрібно додатково закупити коагулянти, щоб поліпшити якість води та як резервний варіант ввести в експлуатацію пересувну станцію "Роса-300", яка дасть змогу забезпечити київ питною водою з Десни.

На тому, що у повеневий період вода Дніпра та Десни потребуватиме більшої дози реагентів наголосив і Ковалишен.

Він додав, що під час повені можуть бути підтоплені під'їзні залізничні лінії, по яких доставляються реагенти на Дніпровську водопровідну станцію.

"Прохання, Анатолію Костянтиновичу (Голубченку), допомогти з фінансами, щоб ми виконали необхідний запас реагентів", - сказав Ковалишен.

На що перший заступник голови КМДА Голубченко відповів: "Я думаю, що там є вже доручення мера особисте по 20 мільйонах гривень (з бюджету на протипаводкові заходи). Я думаю, що Падалка (Віктор, начальник фінуправління КМДА) виконає доручення, і обов'язково ви отримаєте гроші і на закінчення ремонту "Роси-3", і на закуплю реагентів", - сказав заступник мера.

Як повідомлялося раніше, "Київводоканал" побоюється погіршення якості питної води через масову загибель риби в Дніпрі й Десні, оскільки Дніпровські й Деснянська водопровідні станції не здійснюють дезодорацію води.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ