"Київводоканал" обіцяє, що у Дніпрі не плаватимуть фекалії


ВАТ "АК "Київводоканал" виключає можливість забруднення Дніпра нечистотами під час весняної повені.

Про це під час засідання колегії у середу заявив головний інженер "Київводоканалу" Анатолій Ковалишен.

"Усі побоювання киян та жителів інших міст України щодо можливості забруднення Дніпра муловими відходами не мають під собою ніякого підґрунтя", - сказав він.

Ковалишен пояснив, що основний майданчик Бортницької станції аерації, на якому розташовані очисні споруди та споруди обробки осадів, знаходиться достатньо високо над рівнем моря, що робить неможливим його підтоплення у будь-якому випадку.

"Мулові поля, на які скидається осад, знаходяться на відмітці 120 метрів, таким чином вода під час паводку ніяким чином не може потрапити на мулові поля, крім того, вони розташовані на відстані 25-30 км від Дніпра. Талі води від снігу, що накопичені на цих майданчиках виводяться спеціальною дренажною системою та направляються на очистку на споруди станції", - сказав Ковалишен.

Водночас, він наголосив, що ситуація на мулових полях на сьогодні залишається дуже складною.

"Фактичні об'єми осаду, що знаходяться на полях більш ніж у 2,5 -3 рази перевищують проектні. Станом на сьогодні об'єм осадів сягає 9 мільйонів метрів кубічних (проектна норма 3 мільйони). Резерву вільних площ на мулових полях немає зовсім", - сказав головний інженер "Київводоканалу".

У зв'язку з цим, за його словами, як тимчасовий захід було вирішено виконати нарощування деяких дамб на мулових полях №1 і №2, що дозволить хоча б на який час запобігти виливанню осаду на прилеглі території.

"КМДА був розроблений проект очистки дамб, на впровадження якого у 2008-2009 роках витрачено 29,9 мільйона гривень. Але цих коштів не достатньо. Кошторис реконструкції дамб мулових полів, який пройшов держекспертизу становить 191,5 мільйона гривень", - сказав Ковалишен.

Він звернувся до присутнього на колегії першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка з проханням включити цей кошторис до програми соціально-культурного розвитку Києва на 2010 рік, "і все таки продовжити виконання цих робіт". 

Як відомо, раніше лідер однойменного блоку у Київраді Віталій Кличко заявляв, що захисні споруди Бортницької станції аерації не витримають цьогорічного паводку і всі нечистоти потечуть у Дніпро.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ