У мерії кажуть, що Київ підтопить, але просять не панікувати


Начальник головного управління КМДА з надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний заявляє, що очікувана повінь може затопити чималу частину столиці, однак запевняє, що підстав для паніки немає.

Про це він сказав під час засідання колегії КМДА.

"За прогнозом гідрометеорологічного центру МНС очікуваний рівень води у річці Дніпро у сворі гідрологічного поста (міст Метро) під час весняного водопілля буде в межах 720-800 см над нулем поста", - сказав Пшеничний.

Для порівняння він розповів, що минулого року максимальний рівень вроди в Дніпрі був 545 см.

"При відмітці 720 см є реальна загроза підтоплення заплавних територій і тому потрібно вживати відповідних заходів. У другій половині квітня ми можемо очікувати рівень води над нулем поста - 800 см", - сказав начальник управління.

Водночас він додав, що київське водосховище у певній мірі готове до підняття рівня води, оскільки при своєму повному об'ємі у 3,73 кубічних кілометра - 0,8 кубічних кілометра є резервними.

"Вплинути на водопілля може рівень води у Прип'яті та Десні, рівень води у яких не регулюється гідротехнічними спорудами. Однак у разі перевищення рівня води на Київській ГЕС передбачено скидання води через турбіни та водозливні отвори", - сказав Пшеничний.

Він наголосив, що за результатами останнього обстеження ГЕС, було встановлено, що гідротехнічні споруди "знаходяться в працездатному стані і спроможні витримувати навантаження".

"Підстав для паніки, що може прорвати греблю або шлюзи київські сьогодні немає", - підкреслив Пшеничний.

При піднятті води до рівня 720-800 см, можливий вихід води на заплаву вище Московського мосту, що призведе до підтоплення урочища Ситняки, балки Троєщина, урочища Запісочне, Воскресенських садово-дачних ділянок, окремих територій урочища Горбачиха, Русанівських садів, острова Долобецький, Гідропарку, у тому числі підземного переходу під станцією метро "Ггідропарк", нових Позняків та Осокрків, садово-дачних масивів на Осокорках.

На правобережжі може затопити зону заток Собаче гирло, Оболонь, урочище Наталка, парк Оболонь, прибережні зони гавані, острову Рибальський, промислової зони Покал, Телички, селища Корчувате і Чапаївка.

Негативно, на думку Пшеничного, на можливе затоплення впливає намив піску у заплаві Дніпра та Десни та хаотична забудова, які призводять до звуження природної ширини русла річки і відповідно до зменшення (місцями в 10 разів) пропуску високих паводків.

"З метою недопущення затоплення котеджних масивів Конча-Заспа, Осокорки, Позняки, житлової забудови Корчуватого необхідно сьогодні вжити заходи щодо припинення виконання будівельних робіт до виконання спеціальних протипаводкових заходів, потрібно зробити проектно-кошторисну документацію, інженерну підготовку всіх територій і тільки потім відводити землі і надавати дозвіл на будівництво", - сказав Пшеничний.

Він також наголосив, що потенційну загрозу для мостів Києва несуть численні об'єкти, які розташовані на воді уздовж набережної - дебаркадери, ресторани.

"У разі їх відриву від причалу може бути нанесено непоправну шкоду опорам та спорудам мостових переходів", - сказав начальник управління надзвичайних ситуацій.

У зв'язку з цим перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко заявив, що столична влада звернеться з відповідними листами до Київської обласної адміністрації щодо вирішення питання забудови берегів Дніпра, та до територіально управління держкомітету з питань промислової безпеки, власників дебаркадерів з вимогою терміново провести перевірку надійності кріплень дебаркадерів.  

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ