ЖЕКи і споживачів відішлють до суду


Київська влада дозволить житлово-комунальним підприємствам та споживачам з'ясовувати стосунки у суді.

Кияни зможуть стягувати збитки за недоброякісні послуги, а комунальники зможуть позиватися зі злісними неплатниками, пише муніципальна газета "Хрещатик".

Київрада планує прийняти рішення про звільнення сторін від сплати держмита в разі звернення до суду. Бюджет ці кошти не втратить - їх згодом перекладуть на винну сторону, але таке нововведення допоможе не лише відновити справедливість, переконані чиновники.

Проблема боргів за спожиті комунальні послуги стала хронічною, адже ще до нового року в Києві заборгована населенням сума перевищила 100 мільйонів гривень.

Однак, щоб комунальники могли подати позов до районної судової установи, вони повинні були сплатити державне мито, яке потім передавалося до районного бюджету.

"Це не такі значні гроші - кількадесят гривень. Але житлово-комунальним підприємствам і так бракує обігових коштів на виконання поточних робіт, проведення ремонтів тощо. Вони не мають можливості виділяти гроші ще й на позови, а тому позбавлені можливості в судовому порядку стягувати належні кошти в тисяч дрібних боржників", - пояснив член комісії Київради з питань ЖКГ Олександр Клюс.

За його словами, звільнення від мита, яке згодом оплатить винна сторона, відкриє шлях до судового вирішення проблеми.

Одночасно депутати вирішили ухвалити таке ж рішення на користь споживачів - їх теж звільнять від мита, щоб могли позиватися за неякісно надані послуги.

Чиновники переконані, що крім такого паритету інтересів комунальника і споживача, завдяки звільненню від сплати мита збільшаться надходження до районних бюджетів. За прогнозами, кількість позовів, а отже, і сума мита зросте у 5-8 разів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ