Пам’ятник засновникам Києва підлатають до дня міста


Столична влада розпочала підготовчі роботи для реставрації Пам'ятника засновникам міста - Кию, Щеку, Хориву та їх сестрі Либідь.

Завершити реставрацію планується до Дня Києва, заявив начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко.

Він пояснив, що часткове руйнування пам'ятника сталося через вади конструкції, повідомляє прес-служба КМДА.

"Пам'ятник засновникам Києва встановлено ще у 1982 році. Оскільки у радянському союзі після Олімпіади-80,  була епоха колосальної економії, то на рівні ЦК КПРС було заборонено виготовляти скульптури із кольорових металів. Було віднайдено спосіб виготовлено скульптур у склобетоні із подальшою обковкою мідним листом", - сказав Кухаренко.

За його словами, дуже багато скульптур були виконані саме  у такий спосіб, який має дуже великі вади через те, що бетон набирає вологи і не має можливості просохнути.

"І під час замороження та розмороження, яке відбувається у холодні періоди, бетон набуває губчастої структуру, нездатної нести навантаження. Саме це і сталося із Пам'ятником засновникам Києва. Бетон втратив несучу здатність, що призвело до великих тріщин і деструкції кормової частини човна", - сказав Кухаренко.

За його словами, столична влада прийняла рішення про негайний демонтаж фігур і проведення термінових реставраційних робіт.

"Замовником реставрації було визначено Головне управління охорони культурної спадщини КМДА", - пояснив Кухаренко.

Однак, за словами голови комісії Київради з питань культури і туризму Олександра Бригинця, насправді пам'ятник розвалився, але його демонтаж можна назвати плановим.

"Справа в тім, що тільки за останні роки скульптурна композиція серйозно ремонтувалася 4 рази, і фахівці очікували, що пам'ятник от-от знову розвалиться. Зараз можна побачити тільки ніс човна з Либіддю на борту і Кия зі списом. Двох молодших братів і корми - немає", - сказав Бригинець.

За його словами, у найближчі 2-3 місяці необхідно виготовити новий човен - із бронзи, що коштуватиме місту близько 2 мільйонів гривень.

"Човен буде повністю зовні повторювати той, який ми добре знаємо. Сподіваюся, цей процес відтворення історичного плавзасобу зможуть проконтролювати, на щастя, живі скульптор і архітектор пам'ятника - Василь Бородай і Микола Фещенко. Сьогодні ж напівзруйнований стан пам'ятника символізує той стан міста, у якому він опинився", - підкреслив Бригинець.

Він наголосив, що на сесії Київради 25 лютого оголосить відповідний депутатський запит з вимогою терміново виділити гроші на відновлення пам'ятника.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ