Крадіжка люків – прибутковий бізнес?



Фото slovo.zuevo.ru
На крадених кришках каналізаційних люків наживається чимало фірм, однак влада не поспішає вирішувати проблему.  

Бізнес на крадених кришках досить рентабельний - злодіїв не карають, а комунальні підприємства не знають, як захистити люки, пише "Сегодня".

Видання перевірило, що продати кришку люка можна без проблем. За стандартну 65-кілограмову кришку запропонують трохи більше 100 гривень.

Щоправда, нині у зв'язку з кількома випадками падіння дітей у відкриті каналізації, деякі фірми відмовилися приймати такий металобрухт, інші ж попередньо просять розбити кришку на шматки.

За словами директора заводу інженерних машин, який також займається виробництвом люків, Олександра Удовичкою, бізнес на крадених кришках поставлений на потік. Підприємства, що скуповують кришки, відправляють брухт в інше місто, зазвичай, у Донбас або в Одесу, звідти відправляють до Туреччини.

"Переправляють залізницею. Але за одну "незаконну" кришку можуть заарештувати весь вагон металобрухту. На заводах кришки разом з іншим металобрухтом йдуть на переробку в конверторних печах. З отриманої сировини роблять в основному арматуру. Переробляти старі люки на нові дорого і недоцільно. Вони не будуть відповідати Держстандарту", - сказав Удовичко.

За минулий рік у Києві украли 1309 кришок. Якщо врахувати, що за тонну кольорових металів скупники пропонують 1900 гривень, виходить, що злодії заробили в цілому 161 тисячу гривень, відзначає видання.

Тим часом за крадіжку люків передбачено три роки в'язниці, а за скупку краденого - до року.

Однак, ймовірно, це злодіїв не зупинить - за останні півроку міліція спіймала лише 19 крадіїв люків.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ