Столична влада продаватиме право оренди на землю


Київська міська держана адміністрація має намір розпочати продаж права оренди на землю з аукціону у 2010 році.

Про це в інтерв'ю муніципальній газеті "Хрещатик" розповів заступник голови КМДА Олександр Луцький.

"Плануємо проводити аукціони не лише з продажу земельних ділянок, а й з продажу права оренди. Замість грошей плануємо використовувати відсотки орендних ставок", - казав Луцький.

На його думку, оренда є більш вигідною, оскільки земля лишається під контролем Київради, у власності територіальної громади, а гроші стабільно надходять до бюджету міста.

"На сьогодні законом орендні ставки визначено в діапазоні від 3% до 12 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Наприклад, у певному місці орендна ставка становить 4 відсотки - ми можемо провести аукціон і в результаті довести цю ставку, скажімо, до 8-9 %, а місто на весь термін оренди отримуватиме дуже хороші гроші", - сказав Луцький.

За його словами, попри те, що закони щодо земельних аукціонів ще не виписані як слід, КМДА піде на ризик і вже в кінці лютого - на початку березня планує винести на аукціон перший майданчик.

"Ми готові виставити на аукціон першочергово 7 майданчиків, друга черга - 27 майданчиків, а надалі - більше", - сказав Луцький, однак він висловив сумнів, чи знайдеться покупець - адже оцінка ділянок здійснювалась за до кризовими цінами.

Заступник голови КМДА також висловив сподівання, що невдовзі вдасться спростити процедуру оформлення землі. Нині цей процес затягується на кілька років через необхідність збирання і погодження документів у різних відомствах..

"5 листопада минулого року вийшов дуже хороший закон. Тут реалізовано ідею створення "єдиного вікна", - сказав Луцький.

Він наголосив, що це вже мало бути зроблене, однак Кабмін своєю постановою зобов'язав  місцеві адміністрації створити цю комісію та забезпечити матеріально-технічне оснащення її діяльності.

Таким чином, на міську адміністрацію покладено контроль за дотриманням термінів, але при цьому головою комісії повинен бути представник зовсім іншого відомства -  Держкомзему.

"Це спроба не дати цим комісіям розпочати нормально і ефективно працювати, перекрутити законодавство, яке було спрямоване на скорочення термінів відведення землі", - прокоментував ситуацію Луцький. 
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ