Київрада просить держгарантію під позику у 300 мільйонів євро


У понеділок депутати Київради звернулися до бюджетного комітету Верховної ради і МінЖКГ з проханням забезпечити державну гарантію по кредиту на будівництво сміттєспалювального заводу в столиці.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні постійної комісії Київради з питань  житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу, пише Комерсант.

За словами голови комісії Юрія Бондара, новий завод планується розмістити біля ТЕЦ-6 на території житлового масиву Троєщина, а обсяг переробки складе 450-500 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік.

Кредит у розмірі 300 мільйонів євро нібито готові надати японські компанії, тож Київська адміністрація на початку лютого замовила проектні роботи з будівництва заводу.

За словами начальника управління комунального господарства КМДА Максима Баринова, це пов'язане з тим, що остаточне рішення за умовами кредиту японська компанія Mitsubishi Heavy Industries прийматиме після твердження проекту.

Баринов також відзначив, що окупити будівництво можна буде або за рахунок збільшення тарифів на переробку сміття, або шляхом державних дотацій.

"Чим більше завод буде залежати від держдотацій, тим більше ризикованою буде виглядати ця інвестиція для японської сторони", - пояснив Баринов.

Однак  перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко вважає, що підвищення тарифів не допоможе окупити проект, оскільки при піднятті цін, сміття "будуть вивозити в область і скидати в лісопосадках".  

Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко також вважає, що новий сміттєспалювальний завод Києву необхідний, однак переконаний, що проект треба ретельно вивчити.

"Ми підтримаємо прохання київської влади, але нам необхідно зрозуміти, наскільки це реально. Зокрема, якщо пропонують будувати завод великої потужності, важливо правильно й оптимально спроектувати транспортну розв'язку до підприємства", - пояснив Кучеренко.

У бюджетному комітеті Верховної ради будівництво сміттєспалювальних заводів вважають за необхідне не тільки в Києві, але й в інших обласних центрах, однак готові прийняти рішення тільки після проведення докладного аудиту витрати бюджетних засобів.

За словами заступника голови комітету Олександра Пеклушенка (Партія регіонів), виходячи з цих даних, необхідно визначитися з пріоритетними програмами фінансування, мовляв, якщо можливості бюджету дозволять, то комітет підтримає фінансування під державні гарантії будівництво такого підприємства в будь-якому місті.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ