У "Жовтні" покажуть фільми лауреатів Ленінської премії


19 лютого о 18.00 у Музеї російського мистецтва відбудеться відкриття виставки "Лауреати Ленінської премії" з довготривалого музейного проекту " Реалізм ХХ століття".

Під час дії виставки у кінотеатрі "Жовтень" демонструватимуться фільми лауреатів Ленінської премії, повідомляє прес-служба музею.

Зокрема, столичні мешканці матимуть змогу  переглянути драму "Поема про море" за кіноповістю Олександра Довженка.  

Стрічка розповість про те, як через будівництво гідроелектростанції багато українських сіл були приречені і затоплені, і про те, як люди назавжди залишають рідні місця.

Драма "Доля людини" (екранізація однойменної повісті Михайла Шолохова) розкаже про солдата, який пережив низку випробувань на війні, втратив дім і родину та врешті опинився у концтаборі. Але доля не зламала його - він вижив, відстояв своє право бути людиною, зберіг здатність кохати.  

Воєнний фільм "Балада про солдата" покаже історію молодого юнака, який за підбиті в бою танки одержує дводенну відпустку і відправляється додому, щоб допомогти матері полагодити дах.

По дорозі він зустрічає багато різних людей і намагається допомогти кожному. У підсумку на побачення з матір'ю залишається лише кілька хвилин. Він устигає тільки обійняти її і змушений знову йти на фронт, з якого не повернеться.

Драма "Голова" відкриє картину життя 1947 року, коли демобілізований  у зв'язку з важким пораненням Єгор Трубників повертається в рідне село Коньково.

Безрукий  інвалід стає головою рідного колгоспу, що помирає в післявоєнній руїні -   господарство розорене, люди бідують, на роботі одні жінки, а чоловіки подалися на заробітки в місто. Трубників бачить сенс свого життя в поліпшенні життя людей, і цьому віддає усього себе, витягаючи колгосп. 

Драма "Калина червона" повідає історію Єгора Прокудіна, який, вийшовши з тюрми, іде у село до дівчини Люби, з якою переписувався. Він планує трохи перечекати, придивитися, однак життя у селі руйнує всі його плани. Єгор вирішує назавжди порвати з минулим - нині у нього є друзі, робота, він любить Любу. Однак дружки Єгора не збираються мириться с його спокоєм. 

Стрічка "Сталкер", знята за мотивами повісті братів Стругацьких "Пікнік на обочині", приведе глядача до забороненої Зони, де, за чутками, є кімната, що виконує бажання. До цієї кімнати вирушають молодий Письменник і авторитетний Професор - кодний зі своєї причини. А веде їх туди Сталкер - провідник по Зоні - чи то юродивий, чи то апостол нової віри. 

Драма "Усе залишається людям" розповість історію академіка Дронова, якому лишилося жити не більше року. Лікарі наказали йому бути у спокої, але вчений не може не довести розпочате до кінця. Він зайнятий створенням нового типу двигуна, необхідного для розвитку вітчизняної космонавтики. Крім того, Дронов депутат Верховної Ради - а, значить, може і повинний допомагати людям. Людина щира і мужня - Дронов до самого кінця живе і діє так, як підказує йому совість.

Крім того, столичні мешканці матимуть змогу переглянути стрічки "Гамлет", "Білий Бім Чорне Вухо" та "Лев Толстой".

Також у рамках виставки по неділях (14, 28 березня, 11, 18 квітня та 16 травня) о 13.00 у музеї Російського мистецтва, що на вул. Терещенківській, 9, проводитимуться лекції з історії мистецтва XX століття. Виставка триватиме до 18 квітня.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ