Узаконити дачі на Дніпрі буде нелегко?



Фото 24.ua
Київська адміністрація оприлюднила проект розпорядження, який регламентує порядок видачі дозволів на введення в експлуатацію самовільно побудованих приватних садиб.

Чиновники КМДА доклали всіх зусиль, щоб максимально ускладнити дану процедуру, зробивши її практично нездійсненною, пише "Деловая столица".

Тимчасова процедура прийняття в експлуатацію дачних, садових і часток житлових будинків садибного типу, споруджених без дозволу на будівництво, була затверджена урядом в середині 2009 року. Постанова Кабміну припускає, що власники будівель, зведених до 5 серпня 1992 року, зобов'язані надати в Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю лише два документи: висновок БТІ про їхній технічний стан і свідоцтво про право власності на землю.

Ті, хто збудували дім до 1 січня 2008 року, повинні були додатково надати довідку про згоду місцевого органу влади прийняти об'єкт в експлуатацію.

За словами ТОВ "Київ-девелопмент" Олександра Котенка, скористатися з можливості узаконити свої будівлі можуть тисячі киян, оскільки на території столиці знаходиться більш 24 тисяч дач.

Однак для тих, чиї будинки були побудовані після 1992 року, ця процедура може виявитися нездійсненною, відзначає видання.

Це пов'язане з тим, що мерія дотепер не затвердила порядок видачі довідок про згоду прийняти об'єкт в експлуатацію, хоча повинна була це зробити в місячний термін після обнародування постанови Кабміну.

"Узаконити будівлі за спрощеною процедурою можна лише до 31 грудня 2010 року. Але регуляторний акт КМДА, без якого неможливо почати цей процес, усе ще знаходиться в стадії розробки. Я не виключаю, що чиновники так його і не затвердять або заявлять, що не встигають прийняти заяви від усіх бажаючих. А їх буде чимало", - сказав заступник голови комісії Киеврады з питань власності Денис Москаль.

До того ж обнародуваний мерією проект розпорядження, який регламентує порядок видачі довідок, містить нездійсненні пункти.

Так, від власників самобудів вимагають надати копії документів, що підтверджують право приватної власності на будинок або на його частину.

За словами Котенка, це нонсенс і приклад волаючої безграмотності чиновників мерії, оскільки такі документи можна одержати лише після прийому об'єкта до експлуатації.

Утім, навіть якщо міське керівництво затвердить документ і виключить з нього нездійсненні вимоги, для одержання довідки від КМДА доведеться надати величезний стос документів, збір яких розтягнеться на багато місяців і обійдеться в чималу суму.

Адже у КМДА попросять копію техпаспорта будинку з оцінкою проведення останньої інвентаризації протягом останніх двох років; свідчення про право власності або використання земельної ділянки; нотаріально завірену згода всіх співвласників будинку або земельної ділянки на введення його в експлуатацію; довідку про членство в кооперативі або дачному товаристві; довідку ГУ економіки КМДА про сплату пайового внеску на розвиток інфраструктури міста, розмір якої поки що не встановлений.

Таким чином, за словами Москаля, тільки за підготовку довідки КП "Центр містобудування й архітектури" доведеться викласти не менш 1 тисячі гривень, а правомірність вимоги столичної влади до власників будинків внести пайовий внесок узагалі викликає великі сумніви.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ