У Києві зупиняться автобуси тролейбуси?



Фото "Сегодня"
Столичні водії автобусів і тролейбусів мають намір страйкувати через невиплату зарплати з жовтня. У деяких парках уже звільнилися десятки людей, і на рейси просто нікому виходити, пише "Сегодня".

За словами одного із членів профспілки автотранспорту, уже готовий план страйку, який підтримали практично усі парки, - якщо страйк відбудеться, практично все місто буде заблоковане.

Водій тролейбусного парку №2 Олександр Корнієнко сказав, що робітники парку провели збори, на яких виставили керівництву "Київпастранс" свої вимоги, протокол зборів направили директорові парку і гендиректору "Київпастранс" Миколі Ламбуцькому.

"Якщо наші питання не вирішать упродовж 30 днів, будемо страйкувати", - сказав Корнієнко, додавши, в останнє їм виплатили по 110 гривень за листопад, а з тих пір грошей ніхто не бачив.

"Ставка в нас смішна - максимум 2300 гривень, адже всі доплати і премії з нас зняли. Хочуть ще, щоб ми самі, без кондукторів, продавали талони", - сказав водій тролейбуса.

За словами його колеги з автобусного парку №6, за півтора місяця з парку звільнилося 20 осіб, оскільки водії вимушені самі купувати деталі, а кілька автобусів узагалі не можуть виїхати на рейс, бо немає коліс.

Тим часом керівництво "Київпастранс" запевняє, що знає про критичні настрої працівників і обіцяє погасити заборгованість по зарплатах за кілька днів.  

"Що стосується страйку, то на нього транспортники за законом не мають права", -  сказав Ламбуцький.

Він пояснив регулярні затримки по зарплаті тим, що міська влада погано розраховується за пільговиків.

Водночас, незважаючи на скрутну ситуацію з громадським транспортом у Києві, приватні перевізники скаржаться, що їх просто витісняють зі столиці.  

"З тих пір, як проводяться конкурси на маршрути, виграють їх бажані для влади підприємства. Зокрема, переваги віддаються "Київпастрансу", який ставить замість маршруток платні для всі автобуси, куплені за бюджетні гроші", - сказав голова Держкомпідприємництва в Києві Віталій Апостолов.

У "Київпастансі" підтверджують, що зацікавлені вигравати конкурси на звичайні маршрути, і на ті, якими курсують маршрутні таксі, і навіть заміські. За словами заступника директора КП Сергія Литвинова, у "Київпастранс" краща технічна база, сучасніший рухомий склад тощо.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ