"Київенерго" оголосило полювання на крадіїв електроенергії


АК "Київенерго" планує у 2010 році провести інвентаризацію кабельних електромереж компанії, щоб відключити споживачів, які несанкціоновано підключились до мереж.

Про це на прес-конференції у четвер заявив голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський.

"Компанія проведе інвентаризацію кабельних мереж, а насправді тих під'єднань до мереж, які не мають диспетчерських номерів - це те, що ми називаємо несанкціонованим відбором, а насправді розкраданням", - сказав Соколовський.

За його словами, подібна інвентаризація була проведена на вул. Дерибасівській в Одесі, коли відключили всіх споживачів, а потім з диспетчерськими актами підключали у зворотному порядку.

"Там, в Одесі, навантаження зменшилися втричі. У Києві є низка приміщень у центрі міста, які з-під мережі ЖЕКу підключені, які не мають договорів і просто крадуть електроенергію", - сказав Соколовський.

Він наголосив, що у 2009 році такі ненормативні втрати електроенергії коштували 28 мільйонів гривень, з яких більше 80% припадає на несанкціонований відбір, тобто розкрадання.

"Ця інвентаризація пройде у 2010 році, і ми маємо надію, що ми це питання і частину навантажень знімемо", - сказав голова правління "Київенерго".  

За його словами, за фактами розкрадання електроенергії будуть складені акти, а потім ці документи підуть до прокуратури, таким чином компанія зменшить ненормативні витрати і також навантаження на електромережі.

Водночас, за словами Соколовського, ті, хто розкрадав електроенергію, зможуть підключитися до електромереж тільки коли підпишуть договір з компанією.

"Коли вони, ці розкрадачі, захочуть підключитися, повинні прийти в "Київенерго", скласти акти на підключення, зробити свій внесок в реконструкцію мереж, якщо там потрібне посилення і все - підписує договір і повноцінно користується", - сказав Соколовський.

Також "Київенерго" планує домовитись разом із ЖЕКами встановлювати спеціальне обладнання в електрощитових будинків, яке буде відключати від електропостачання лише тих споживачів, навантаження на мережі яких перевищує нормативи.

За словами Соколовського, заможні кияни у центрі міста встановлюють собі теплі підлоги, джакузі та сауни, перевищують напругу - і внаслідок цього зникає світло у всьому будинку.

Таких будинків з порушниками у центрі міста близько десяти.

"Ми з ЖЕКом домовимось - дійсно є прилади відключення навантаження, які будуть регламентувати для кожного абонента, тобто при досягненні навантаження більше 3 кВ, прилад відключатиме конкретну квартиру", - сказав Соколовський.

Він пояснив, що пристрій спрацьовуватиме при кожному перевищенні напруги, вимикатиме світло на 10 хвилин, а потім автоматично вмикатиме.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ