Історичні особняки Києва перетворять на готелі і ресторани?



Замок барона. Фото obmorock.livejournal.com

Столична влада має намір відновити історичні особняки в центрі Києва, щоб зробити їх привабливими для туристів.

Про це під час прес-конференції у вівторок заявив виконуючий обов'язки заступника голови КМДА Ігор Добруцький.

"У нас є 30-35 будинків у центрі Києва, які потребують уваги до Євро-2012. Ми хочемо їх зберегти і, можливо, повернути до комунальної власності", - сказав він.

За словами Добруцького, спочатку складуть реєстр будинків, які мають культурно-історичну цінність, далі розділять по групах - державна власність, комунальна власність чи приватна.

"Там де наша власність ми будемо завжди це намагатися робити за кошти бюджету і за рахунок меценатів, що стосується державної і приватної власності -  ми будемо намагатися через свої управління впливати на стан, зовнішній вигляд будинків. Я думаю, за 2 роки найкращі об'єкти Києва отримають те, що їм належить", - сказав Добруцький.

Однак, за інформацією "Сегодня ", не виключено, що історичні особняки перетворяться на готелі чи ресторани.

Так, наприклад, у будинку1820 року на Межигірській, 35, відкриють музей ікони. Ще оди н музей хочуть відкрити й у "замку барона" на Ярославовому Валові, 1.

З цим будинком, який спочатку належав поміщикові Михайлові Підгорському, а потім цукровому королеві Льву Бродському, пов'язано безліч містичних легенд.

У ньому в XIX столітті нібито раптово вмирали люди і відбувалися вбивства. Мешканців звідси виселили багато років тому, і будинок пустує. Влада ж хоче водити сюди екскурсії, відкрити невелике кафе, а можливо, і VIP-готель на кілька номерів. Але цей будинок нібито належить одній зі структур депутата Київради від ГАКу Олександра Лойфенфельда і продається за $12 мільйонів.

За словами начальника Головного управління Культурної спадщини Руслана Кухаренка, по тих будинках, які знаходять у приватній власності, будуть домовлятися з власниками.

У приватників знаходиться і готичний Рожевий замок, де вже близько року триває реставрація.

"Але з нами її не погоджували. Це питання ми вирішимо, і в Рожевий замок, так само як і в Шоколадний будиночок, будуть водити екскурсії. Можливо, відкриємо там готель", - сказав Кухаренко.

Як відомо, 23 грудня 2008 року мер Києва Леонід Черновецький  заявляв, що столична влада відбере і продасть з аукціону історичні особняки, розташовані на території Києва.

"Я на боці збереження історичного обличчя Києва, ті десятки тисяч історичних маєтків готовий виставити на аукціон на продаж", - говорив тоді Черновецький.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ