Князеві Ярославу Мудрому зробили томографію


У "Софії Київської" продовжується дослідження останків князя Ярослава, які зберігалися в білому мармуровому саркофазі, розкритому в Софії 11 вересня 2009 року.

Учені працюють над визначенням точного віку князя, оскільки з літописів відома лише дата смерті, також хочуть з'ясувати стан здоров'я князя на момент його смерті, пише "Газета по-київськи ".

Сучасні технології дозволяють відтворити точний портрет людини, а не гадати, схожа вона на свій портрет на 2-гривневій купюрі чи на скульптурний портрет антрополога Михайла Герасимова, створений на основі методу антропологічної реконструкції (тобто шляхом нарощування м'язів на кістяк).

За словами, заступника директора з науки заповідника "Софія Київська" Ірина Марголіної,  жодне з цих зображень не можна приймати за зразок, оскільки точно відомо, що ні Володимир, ні Ярослав не носили бороди, а тільки вуса.

Дослідження останків князя проводять фахівці з України, Москви, залучаються і закордонні експерти. Кістяк за цей час лише раз залишав межі заповідника, коли останки возили на томографію. У інший час вони знаходяться в спеціально відведеній кімнаті із сигналізацією.

Працюють експерти з цікавості, оскільки сума, виділена меценатами - 56 тисяч гривень - мізерна для таких досліджень.

За словами Марголіної, усі аналізи, які можна було зробити в Україні, уже провели. Нині вирішується питання з аналізом ДНК, але в Україні він не робиться.

Надходили безкоштовні пропозиції з-за кордону, але щоб вивезти останки треба пройти довгу юридичну процедуру. Також учені шукають "вихід" на комп'ютерну програму, яка дає можливість відтворити портрет князя. За кордоном така реконструкція - звичайна справа.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ