Забудовників змусять пересаджувати дерева


У найближчий час вийде рішення, згідно з яким забудовники будуть змушені пересаджувати дерева, які заважають будівництву.

Про це під час конференції заявив виконуючий обов'язки заступника голови КМДА Ігор Добруцький.

За його словами, останнім часом у столиці масового характеру набуло будівництво, що сприяло знесенню рослин. Але правила знесення дерев регулює постанова Кабміну.

"Згідно з рішенням Київради, якщо віддається земля під будівництво, то обов'язково іде акт обстеження земельної ділянки. Згідно з ним забудовник  у 5-денний термін має дати акт на знесення рослин, якщо вони заважають будівництву. Підприємці за знесення дерев сплачують справедливу ціну у вигляді відновної вартості, яка надходить до "Зеленбуду" і на ці кошти купуються рослини на розсадник", - сказав Добруцький.

Однак, за його словами, незабаром забудовникам не дозволять нищити дерева.

"Через 2-3 тижні вийде рішення, воно вже в роботі, я підписав його, де буде сказано, що рослини, які є на тих ділянках, які потребують забудови мають бути пересаджені.

Є технології, які дозволяють рослину, віком від 20 років до 40 років, тоннажем від 9 до 15 тонн, висотою дерева до 35-40 м безтурботно пересадити у будь-яке інше місце, де цього потребує громада", - сказав Добруцький.

Він наголосив, що лише в разі неможливості пересадки (але технологія, за його словами,  дозволяє 90% дерев пересадити) можливе знесення рослин.

"Після того, як об'єкт здається в експлуатацію, обов'язковим є для організації, яка отримала земельну ділянку відновити все те, що було на цій ділянці: ті самі дерева і в тій самій кількості. Тобто дендроплан забудовник погоджує із "Зеленбудом", і до здачі в експлуатацію він має здати з кількістю тих рослин, які були на цьому місці", - сказав Добруцький.

За його словами, забудовник не зможе отримати дозвіл і почати будівництво, якщо він не пересадить рослин, тому громада виграє двічі - коли пересаджують дерева і уколи їх треба відновити.

На зауваження, що нині у столиці то тут, то там вирубують цілі парки, Добруцький сказав:

"Ми також дуже стурбовані цим питанням. Але ми не є Верховна Рада, яка пише закон. Забудовник може сплачувати відносну вартість дерева - 10-15 тисяч гривень. Штраф за знесення рослин значно менший і цим якраз скористалися на Дарниці. Але вони не мали права зносити, ніякого права".

Однак він наголосив, що "ще не вичерпані судові рішення, якими можна зобов'язати забудовника відтвори ти ці насадження, є для цього і прокуратура".

Тим часом прокуратура столиці порушила кримінальну справу щодо службових осіб ТОВ "Проектна компанія "Ярус", з вини яких знищено 150 дерев різних порід на земельній ділянці площею майже один гектар в межах вул. Малишка та Броварського проспекту в Дніпровському районі столиці.

За даними прокуратури, середній вік знищених дерев становить 70 років, а деяких і понад 100 років, у зв'язку з чим ТОВ "Проектна компанія " Ярус" завдала шкоди державі у розмірі 74 тисячі гривень.

Розслідування кримінальної справи доручено прокуратурі Дніпровського району Києва. 

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ