Прокуратура арештувала майно працівників банку "Надра" на півмільярда


Прокуратура Києва арештувала майно службових осіб ВАТ КБ "Надра" на суму понад 500 мільйонів гривень.

Зважаючи на негативні тенденції в фінансовій системі держави, внаслідок яких суттєво постраждала стабільність банківських установ, посилено нагляд у банківській сфері, повідомляє прес-служба прокуратури.

"На даний час у провадженні прокуратури Києва перебуває 7 кримінальних справ цієї категорії. Зокрема, і справа, порушена відносно службових осіб ВАТ КБ "Надра", у якій на майно обвинувачених та на майно осіб, котрі відповідно до закону несуть матеріальну відповідальність за дії обвинувачених, накладено арешт на суму понад 500 мільйонів гривень", йдеться в повідомленні.

Серед направлених до суду найбільше кримінальних справ відносно керівників підприємств, які обвинувачуються у підробленні документів задля отримання банківських кредитів.

Так, в Дарницькому райсуді розглядається кримінальна справа, порушена стосовно директора одного з підприємств. Цей чоловік, умисно приховуючи справжнє фінансове становище, підробив документи платоспроможності товариства та отримав цільовий кредит у банку "Укрпромбанк" на суму понад 1 мільйон гривень, а гроші використав на власні потреби.

Також, порушено чимало кримінальних справ щодо банківських працівників, які, використовуючи своє службове становище, сприяють у незаконному отриманні кредитів.

Наприклад, на розгляд суду скеровано кримінальну справу щодо головного спеціаліста по кредитуванню одного з відділень філії "Розрахунковий центр" ЗАТ КБ "Приватбанк" за сприяння в незаконному отриманні кредитів на загальну суму 1 мільйон 150 тисяч гривень. На зазначену суму накладено арешт. 

Виявлено й інші факти зловживань зі сторони банківських  працівників, внаслідок чого банкам завдано значних збитків, повідомляє прес-служба прокуратури.

У минулому році органами внутрішніх справ столиці виявлено та розслідувано 43 злочини стосовно працівників банківських установ. На майно обвинувачених накладено арешт на суму понад 520 тисяч гривень.

Також, прокуратура Києва провела перевірки щодо захисту грошових вкладів громадян, насамперед, своєчасності та повноти сплати обов`язкових платежів до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За результатами таких перевірок банками до Фонду вже сплачено понад 13 мільйонів гривень. 

Загалом, упродовж 2009 року органами прокуратури столиці порушено 44 кримінальні справи, з яких 35 вже скеровано до суду.

У вказаних справах накладено арешт на майно обвинувачених на суму майже 4 мільйони гривень.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ