Зовнішня реклама в Києві подорожчає у 3-4 рази



Фото advertology.ru

Стабільності на ринку зовнішньої реклами столиці може бути нанесений черговий значний удар. Нові правила розміщення зовнішньої реклами, затверджені розпорядженнями КМДА, не лише уріжуть агентства в правах, але і піднімуть вартість утримання щитів у 1,5-2 рази, адже доплачувати доведеться за подряпини та іржу на щиті.

Про йдеться в повідомленні Асоціації зовнішньої реклами.

"Нормативні ініціативи Київського міської державної адміністрації мають значний потенціал для знищення цивілізованих відносин у галузі і створення нових масових корупційних схем.

Мова йде про розпорядження КМДА "Про твердження Порядку розміщення зовнішньої реклами в Києві" і "Про створення Комісії з питань реклами в Києві". Підписання розпоряджень відбувалося в умовах таємності і, за деяким даними, відбулося 24 грудня 2009 року. Дотепер ці документи не опубліковані", йдеться в повідомленні.

За словами операторів зовнішньої реклами, у тексті розпоряджень є серйозні протиріччя існуючому законодавству і створені свідомо непрозорі умови надходження грошей у бюджет столиці, що не тільки стане причиною правового хаосу в галузі, але і зменшить видаткові статті на соціальні нестатки міста.

За даними Асоціації зовнішньої реклами, якщо раніше 90% надходжень від реклами йшло просто в бюджет міста, то новим порядком пропонується залишити для міста тільки 30%.

У зв'язку з цим вже цього року бюджет Києва може недоодержати до 70 мільйонів гривень.

Крім того, текст розпорядження містить низку норм, які порушують права операторів.

Зокрема, нові правила розміщення зовнішньої реклами прописують, що дозвіл на щити видається не на п'ять років, як того вимагають загальнонаціональні типові правила, а до п'яти років. Тобто фактично забрати місце в підприємця можуть уже через рік, пише "Деловая столица ".

Вводяться і додаткові погоджувальні структури - окрім управління архітектури і ДАІ, затверджувати дозвільну документацію тепер потрібно і в управлінні з благоустрою КМДА.

У чиновників з'явилися і додаткові підстави для демонтажу конструкцій. У нових правилах прописано, що підставою для знесення щита є затримка платежів на два місяці.

Але найбільше ретельно автори документа виписали фінансові питання. Крім зонування, яке у залежності від місця розташування конструкції передбачає коефіцієнт 1,5-3 до базового тарифу, чиновники узаконили цілий список надбавок (так звані "додаткові коригувальні коефіцієнти").

Зокрема, за неакуратний зовнішній вигляд площин (пошкодження щита, наявність на ньому паперових оголошень, графіті, сміття біля носія тощо) власникові доведеться заплатити від півтори до двох ставок (до 2800 гривень на місяць). Стільки ж коштуватиме використання щитів, виготовлених по застарілих технологіях і з застарілих матеріалів.

Оплата за оренду комунальної землі під конструкціями відтепер буде залежати і від того, скільки киян теоретично зможуть побачити рекламну: за 10-20 тисяч потенційних клієнтів потрібно буде платити з коефіцієнтом 1,2, за 20-40 тисяч -  з коефіцієнтом 1,5; 40-60 тисяч -  з коефіцієнтом 1,75; понад 60 тисяч - з коефіцієнтом 2.

Як відзначає видання, платити за подвійним тарифом потрібно буде за 70% київських щитів, оскільки в місцях з невисокою прохідністю їх свідомо ніхто не ставить.

Водночас для ідеальних рекламістів чиновники передбачили і знижки - озеленення території за власний рахунок дозволить підприємцеві множити базову ставку на коефіцієнт 0,8-0,9 залежно від розміру клумби.

Ремонт прилеглого тротуарного покриття або встановлення підсвічування зменшить ставку на чверть, а благоустрій дворової території (для конструкцій, які на дахах) - наполовину.

Нараховувати доплату будуть на основі звітів якогось нового органу, який вишукуватиме іржу на щитах, оцінюватиме "частоту контактів", а також надаватиме інші види експертиз.

"Це, природно, дозволить при бажанні карати "чужих" і заохочувати "своїх". Замість створення прозорої схеми управління рекламою, місто повертається до складних відносин п'ятирічної давнини: п'ять органів, кожний з яких може впливати на видачу дозволів. За оцінками експертів, вартість оренди зовнішньої реклами виросте в 3-4 рази", повідомили в Асоціації зовнішньої реклами.

Для об'єктивної оцінки нововведень дирекція Асоціації розіслала звертання в органи державного управління і контролю: до Головного контрольно-ревізійного управління,  Держкомпідприємництва, АМКУ.

"Українська правда. Київ"  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ