За постраждалих від "Еліта-центру" взявся Кабмін


Вирішенням проблеми потерпілих від афери групи компаній "Еліта-центр" вирішив зайнятися Кабінет міністрів.

Розпорядження "Про додаткові заходи з комплексного рішення проблем інвесторів, що понесли збитки в результаті діяльності ГІБК "Еліта-центр" вимагає від Київської міськадміністрації не виселяти людей з гуртожитків і забезпечити їхню реєстрацію за адресами об'єктів будівництва, у які вони інвестували гроші, пише "Деловая столица ".

Крім того, київській мерії разом з Мінюстом запропоновано в місячний термін розробити новий типовий договір переуступки права вимоги, а Мінюсту -  забезпечити юридичний супровід підписання цих договорів між елітовцями і КМДА.

Також Кабмін вимагає від Мінфіну передбачити в держбюджеті-2010 і в бюджетах наступних років субвенцію для КМДА, яка б покрила витрати мерії на забезпечення житлом постраждалих від афери.

Видання нагадує, до сьогодні КМДА не підписала з елітовцями жодного договору переуступки права вимоги, хоча порядок підписання таких договорів був прийнятий Київрадою ще в жовтні 2008 року.

За словами заступника столичного мера Володимира Головача, це лише справа часу: "Те, що розроблений мерією механізм вирішення проблем постраждалих від афери "Еліта-центр" непоганий, видно по тому, що заявки на підписання таких договорів подали вже 846 із близько 1700 постраждалих".

Проте, у юридичному управлінні мерії визнають, що розроблений КМДА документ не відповідає нормам діючого законодавства. А за словами юристів громадської організації "Центр правозахисту", яка об'єднує обманутих інвесторів, розроблена КМДА форма договору вигідна лише самим чиновникам.

"Підписавши цей договір, люди позбавляються права вимоги компенсації своїх збитків у суді, передаючи їх КМДА. Завдяки цьому чиновники уникають кримінальної відповідальності, оскільки мерія змінює свій статус у судах з відповідача на позивача. А натомість людям дають лише обіцянки по закінченні будівництва почати забезпечувати їх житлом", - сказав голова ГО "Центр правозахисту" Юрій Федоренко.

За його словами, розпорядження Кабміну дає можливість елітчикам сподіватися на житло, оскільки держава гарантує київській владі субвенцію на покриття витрат по забезпеченню потерпілих квартирами.

Однак, опозиційний депутат Київради, член бюджетної комісії Сергій Мельник не розділяє цієї думки: "Будинки для потерпілих не будуються, а чиновники виношують плани продати ділянки, виділені раніше "Еліта-центр". Таким чином, вони зможуть заробити на потерпілих вдруге".

Як відомо, у 2006 році КМДА провела інвестиційні конкурси на будівництво житлових будинків, 25% квартир у які нібито планувалося виділити елітчикам, переможцем конкурсів оголосили холдинг "Київмістобуд", однак за три роки на жодній з 19 виділених для цього земельних ділянок будівельні роботи так і не розпочалися.

Тим часом минулої осені у київській мерії заявили про намір продати на інвестиційних конкурсах і земельні ділянки, які належать "Еліта-центр".

Таким чином, обмануті інвестори можуть позбутися останніх активів, які хоча б частково могли компенсувати їм втрачені гроші, відзначає видання.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ